dinsdag, oktober 3Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Festival The Big Draw doet Apeldoorn aan

Ooit het geluid van een tekening gehoord of een illustratie gemaakt met een machine? Zelf een stripboek of animatie in elkaar gezet? Het kan allemaal van 24 tot en met 27 september. Apeldoorn staat dan, letterlijk en figuurlijk, in het teken van The Big Draw. Dit internationale tekenfestival werd zes jaar geleden in Nederland voor het eerst gehouden in Nijmegen. Inmiddels is het festival gegroeid en reist het dit jaar ook door naar Arnhem en Apeldoorn. Kunstenaars, inwoners en bezoekers kijken, luisteren, tekenen, maken, experimenteren, onderzoeken en ontdekken de mogelijkheden van tekenen met een inspirerend en creatief programma in ACEC, CODA en GIGANT. Het thema van The Big Draw is dit jaar klimaat en vrijheid. 

In Apeldoorn verzorgen illustratoren, striptekenaars, kunstenaars en acteurs van 24 tot en met 27 september op diverse plekken activiteiten waarnaar je kunt kijken of luisteren of waar je, gewapend met potlood of pen, zelf aan mee kunt doen. Daarnaast geniet je in ACEC en CODA van verschillende tentoonstellingen. Zo laat de tentoonstelling Van heide en verre in CODA je kijken door de ogen van de kunstenaar en laat de tentoonstelling Alles is studie- bloemlezing uit het archief van Onno Boekhoudt zien hoe belangrijk tekenen voor een kunstenaar is. In ACEC tonen 7 eigenzinnige kunstenaars hoe rijk en intiem tekenen kan zijn in de tentoonstelling die eveneens The Big Draw heet. In ACEC’s The Big Draw Salon vind je tekeningen van Apeldoornse kunstenaars. De kunst van het portrettekenen ontdek je tijdens een workshop van Stephan Peters in GIGANT. En heb je wel eens je oor op een tekening gelegd? Hoe dat klinkt, ontdekken kinderen in de voorstelling Witte kikker, eveneens in GIGANT.

Het programma van The Big Draw is te vinden op de websites van ACEC, CODA en GIGANT en op festivalwebsite www.thebigdrawapeldoorn.nl. Bij het samenstellen van het programma is voor de veiligheid van bezoekers en medewerkers uiteraard rekening gehouden met de richtlijnen van het RIVM en de protocollen van de verschillende brancheorganisaties. Dat kan betekenen dat je je vooraf moet inschrijven voor een van de activiteiten. Alle informatie daartoe staat op de websites. Heb je toch nog vragen? Mail dan naar PR@coda-apeldoorn.nl, info@acecgebouw.nl of info@gigant.nl. De toegang tot de activiteiten is gratis. Als dat anders is vanwege bijvoorbeeld materiaalgebruik of locatie, staat dat op de websites aangegeven. De festivalkrant is af te halen bij een van de culturele instellingen.

The Big Draw Gelderland
De overkoepelende organisatie van The Big Draw Gelderland ligt in handen van P-Art, een stichting die zich inzet voor initiatieven die beeldende kunst naar de mensen toebrengt, in steden maar bijvoorbeeld ook in scholen, tehuizen, ziekenhuizen en bedrijven. Wil je dat zelf ontdekken en naast Apeldoorn ook van het festival elders genieten? Dan vind je alle informatie op de festivalwebsite www.thebigdrawgelderland.nl. The Big Draw startte in Nijmegen (10 tot en met 13 september), strijkt van 17 tot en met 24 september neer in Arnhem en is van 24 tot en met 27 september te gast in Apeldoorn.