zondag, oktober 1Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Durf jij je interieur net zo bont aan te kleden als Iris Apfel?

Foto: Pixabay

Witte wanden, witte vloer en een bank in een grijstint. Met in de hoek een lamp met een voorzichtig gekleurde roze kap. Laten we eerlijk zijn, het ziet er misschien op het eerste gezicht mooi uit, maar het is eigenlijk best saai. Wees eens moedig en ga voor kleur. De Iris Apfel manier is voor de echte lui met lef! Wie? 

Een interieur waar de frivoliteit vanaf spat. Vol kleur en accessoires. Noem het eclectisch of Bohemian style. Het is in ieder geval interessanter dan al die grijs-witte interieurs van tegenwoordig waar we aarzelend een groen stoeltje in plaatsen.

Als je je echt wilt onderscheiden ga je voor een interieur dat er een stuk frivoler uitziet. Weg met het ontspullen, het minimalisme en het witte interieur. Ga voor meer, meer kleur, meer accessoires. (recycle wel!) En neem het huis van Iris Apfel als inspiratie. Bijkomend detail; deze kleurrijke dame is reeds 98 jaar!

Ze gaf regelmatig smoel aan het Witte Huis
In de jaren zestig was ze een behoorlijk bekend interieurontwerpster. Inmiddels kennen we haar als een stijlicoon dat op Pinterest nog altijd opvalt tussen alle mogelijke foto’s van modellen. Waar ze zo beroemd mee is geworden? Met het inrichten van presidentiële woningen. Maar liefst negen presidentsvrouwen ondersteunde ze om het Witte Huis een beetje smoel te geven.

Omdat ze nogal eigenzinnig was als het ging om haar kleurkeuze, en de kleur niet altijd voorhanden was, startte ze met haar man in 1950 een eigen stoffenfirma: Old World Weavers. En toen ging het los. Er volgde de ene na de andere styling-opdracht.

Ze kleedt zich net zo excentriek als haar interieurs zijn
Dat ze zich even excentriek kleedt als haar interieurs zijn, maakt haar tevens een opvallende verschijning in de modewereld. Voor Iris geen saaie zwarte outfit en dito tas. Zij gaat voor alle mogelijke combinaties van kleur en een Kapten and Son tas in zwart met olijfkleur zou haar niet misstaan. Alhoewel zij ook een kleurrijke kinderrugzak met gemak met zich mee zou dragen, zoals een Sticky Lemon bijvoorbeeld. Bij Iris kan alles.

In het New York Metropolitan Museum of Art was in 2005 een selectie van haar kleding te bewonderen. Het toonde een mix van haute couture met kledingstukken van de rommelmarkt en goedkope plastic armbanden. Haar enorme ronde bril, die ze altijd draagt in alle mogelijke kleuren, is een bekend statement geworden.

Vijf kamers vol met kleding
Hoeveel kleding ze heeft? Ongekend veel. Volgens kenners worden maar liefst vijf kamers in haar New Yorkse appartement gevuld met kleding, sieraden en tassen. Er kan zomaar een Herschel of een Fabienne Chapot of Burbery tussen zitten.

En alle kamers staan bommetje vol met curiosa van over de hele wereld. Dat bestaat uit onder meer kunstboeken, kussentjes, antieke stoelen, barokke tafeltjes en ga zo maar door. Kerstspullen staan het hele jaar in haar huis.

Iris is nog altijd alive & kicking
Haar man Carl is reeds overleden en honderd jaar geworden, en Iris stevent ook met gemak op deze leeftijd af. Hoewel ze nu alleen is, zit niet bij de pakken neer. Drie jaar geleden stond haar agenda nog vol met opdrachten voor het inrichten van huizen, het houden van lezingen, zo hier en daar een fotoshoot en een styling opdracht. In dat jaar 2016 zat ze in een reclamecampagne van Citroën DS3. En ze werd het gezicht van modemerk Blue Illusion. Vorig jaar was er de biografie Iris Apfel: Accidental Icon.

Dit jaar nog tekende ze een modellencontract bij het bekende bureau IMG Models. Meer zien van Iris Apfel? Kijk dan de Netflix documentaire uit 2014: Iris. Er schijnt overigens ook een Iris Apfel Barbiepop te bestaan en zelfs Iris Apfel-emoji’s.