zondag, juli 14Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Drie genomineerden Van Reekum Cultuurprijs bekend

Foto: Eigen werk

De jury – bestaand uit Piet Hazelebach van de Van Reekum Stichting, Marije Vermeulen, winnaar van de Van Reekum Cultuurprijs in 2018 en CODA directeur Carin Reinders – hebben Wouter Bloemendal, Gerda Dapper en Peter ten Lohuis genomineerd voor de Van Reekum Cultuurprijs. De genomineerden hebben tot en met 7 februari aanstaande de gelegenheid om een plan in te dienen waarin zij beschrijven hoe zij de prijs willen besteden aan de ontwikkeling van hun kunstenaarschap. De winnaar wordt bekendgemaakt op zaterdag 20 februari aanstaande.

CODA directeur Carin Reinders: “De juryleden hebben een aantal intensieve sessies gehouden in de tentoonstelling om vanuit een longlist met elf kunstwerken tot deze drie genomineerden te komen. De variëteit van de werken is groot en dat maakt dat deze tentoonstelling heel levendig en inspirerend is. Tegelijkertijd is het ook daarom lastig om tot een unanieme selectie van de drie beste werken te komen. De geformuleerde criteria – zeggingskracht, verbeelding, vakman/vrouwschap en authenticiteit – zijn leidraad en natuurlijk ook op meerdere manieren te interpreteren. Met veel genoegen zijn we tot deze drie genomineerden gekomen die een breed spectrum van de hedendaagse Apeldoornse kunst tonen.”

De tweejaarlijkse Van Reekum Cultuurprijs is in 2018 geïntroduceerd bij de tentoonstelling 055: Apeldoorn Art in CODA Museum. De prijs wordt ter beschikking gesteld door de Van Reekum Stichting. De stichting wil met deze prijs de beeldend kunstenaars die wonen en/of werken in Apeldoorn stimuleren in hun ontwikkeling. Voor 055: Apeldoorn Art 2020-2021 zijn alle in Apeldoorn wonende en/of werkende kunstenaars uitgenodigd om recent werk in te zenden voor de tentoonstelling. Actueel werk (gemaakt in 2019 of 2020) is daarbij het uitgangspunt. Er is geen inhoudelijk thema van toepassing. Met groot enthousiasme is er gereageerd op de oproep: ruim 70 kunstenaars zonden werk in voor 055: Apeldoorn Art. In de tentoonstelling worden abstracte composities afgewisseld met fotografie, sculpturale kunstwerken met landschapsschilderkunst. Velerlei onderwerpen en thema’s worden door Apeldoornse kunstenaars in hun werk aangesneden en belicht.

De tentoonstelling is nog tot 9 mei ingericht in de bovenzaal van CODA Museum. Online kan er tot 14 februari gestemd worden voor de 055: Apeldoorn Art Publieksprijs (www.coda-apeldoorn.nl/stemmen). De Publieksprijs wordt eveneens uitgereikt op zaterdag 20 februari aanstaande.