woensdag, november 29Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

De VSM stoomt door in september

Foto: Veluwsche Stoomtrein Maatschappij

De vrijwilligers van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) gaan er voor zorgen dat ze ook in de maand september onder stoom blijven! Iedere zondag in september stoomt de VSM vanuit station Beekbergen door het afwisselende Veluwse landschap!

Beleef de Koningslijn
Hoor het indrukwekkende geluid van de stoomfluit, zie de stoomontwikkeling en voel de trekkracht van de machtige stoomlocomotieven. De reis met de VSM stoomtrein voert de reizigers over de meer dan 130 jaar oude Koningslijn tussen Beekbergen en Dieren. Het station Beekbergen aan de Dorpstraat 140 vormt het kloppend hart van dit levende museum. Hier bevindt zich het historische stoomdepot met een omvangrijke collectie historisch spoormaterieel. Een bezoek meer dan waard!

Een onvergetelijke rit
Elke zondag in september rijdt de statige stoomlocomotief met een sleep aan historische rijtuigen over de prachtige Veluwe. Zodra de hoofdconducteur het vertreksein geeft, brengen de stoker en de machinist de trein met veel gesis op gang voor een unieke en nostalgische belevenis. Op zondag 6, 13, 20 en 27 september vertrekt de stoomtrein om 10:00u én om 13:30u vanaf het Museumstation Beekbergen naar Dieren en weer terug.

Nieuw: De StoomCourant
Een primeur dit jaar bij de VSM is De StoomCourant. Elke groep reizigers ontvangt vóór vertrek een nostalgisch vormgegeven krant, vol informatie voor jong en oud over de VSM én de Veluwe. Maar er is méér, want in combinatie met uw smartphone komt deze krant tot leven! De StoomCourant-app hiervoor is van tevoren te installeren.  Zo gaan treinen rijden, komen landkaarten tot leven, gaan personen verhalen vertellen en nog veel meer.

Het stoomdepot verkennen
Na afloop van elke rit hebben de treinreizigers de mogelijkheid om het historische stoomdepot te bezoeken. Daar wordt de machtige stoomlocomotief losgekoppeld en rijdt deze het stoomdepot binnen om kolen te laden, water te nemen of wordt de locomotief op de draaischijf gedraaid. Van dichtbij ervaren de reizigers de sfeer van het stoomtijdperk, te midden van een uitgebreide verzameling historische stoom- en  diesellocomotieven. Het is ook mogelijk om een kijkje te nemen in de locomotievenloods van het stoomdepot. De restauratie in het ontvangstgebouw is geopend voor een hapje en een drankje, evenals, bij mooi weer, het terras.

Reserveren verplicht
De VSM blijft er alles aan doen om in deze bijzondere tijden de stoomtreinrit en het depotbezoek zo aangenaam mogelijk te maken. Zo is voor dit anders-dan-andere dagje uit reserveren voor een plaats in de stoomtrein verplicht. Het bestellen van kaarten gaat via de VSM website:  www.stoomtrein.org Ook is hier meer informatie te vinden over het programma en wijzen wij u graag op de maatregelen die zijn genomen rondom het Coronavirus.