zondag, juli 14Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Open Monumentendagen 2020; thema ‘Leermonument’

Ereveld Loenen | Beeldbank Apeldoorn Marketing

Nederlands grootste, gratis toegankelijke, landelijke evenement op gebied van cultuurhistorie, de BankGiro Loterij Open Monumentendagen, hebben zoals gewoonlijk plaats in het tweede weekend van september. De 34e editie vindt plaats op zaterdag 12 en zondag 13 september in en om Apeldoorn met als thema ‘Leermonument’. Een thema dat ertoe uitnodigt een scholenroute te organiseren. Deze route bestaat uit scholen en voormalige schoolgebouwen; monumentale panden die in de loop van de tijd dikwijls een andere bestemming hebben gekregen. Over elk van de 31 panden vindt u informatie in het programmaboekje. En er is meer te zien!

Dit boekje is online beschikbaar op www.monumentendagenapeldoorn.nl. Liever een gedrukt exemplaar? Programmaboekjes kunnen vanaf eind augustus gratis worden afgehaald bij CODA (alle vestigingen), verschillende boek- en tijdschriftenwinkels en diverse horecagelegenheden in Apeldoorn en omgeving.

Dit jaar spreken we van een ‘Open Monumentendagen lightversie’. Op onze site en in het programmaboekje leggen we ons coronaprotocol uit. Reserveren is een van die maatregelen. De Open Monumentendagen zijn weliswaar gratis te bezoeken, maar voordat een bezoek kan worden gebracht dient de betreffende locatie via onze site te worden gereserveerd. Daar staat duidelijk aangegeven hoe, voor welke locatie(s) en voor welk tijdslot u kunt reserveren. Locaties zijn in principe op beide dagen geopend tussen 11.00 en 17.00 uur, maar er zijn ook uitzonderingen.

Bewaar het boekje; de scholenroute is namelijk iedere dag van het jaar te fietsen of te voet af te leggen, van deze route zijn er overigens zeven panden die – alleen dit weekend – hun deuren openen, waaronder twee voormalige schooltjes in Hoog Soeren. Hoe vaak krijgt u de kans binnen te kijken bij de Wittenborg University of bij de Theologische Universiteit Apeldoorn, dat kan dus ook dit weekend! Een overzichtelijke plattegrond in het midden van het boekje helpt u op weg.

Het programma is dan wel minder uitgebreid, maar er zijn buiten de scholenroute vijf andere leermonumenten waar u wel binnen mag kijken. Zoals bijvoorbeeld Parc Spelderholt, de villa naast de voormalige Romijn Apotheek waar nu lunchroom Brownies&downieS gevestigd is en het Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch; een leermonument bij uitstek.

 

Hier en daar zal er muziek te horen zijn en als u ‘geschiedenis wilt beleven’ zijn optredens van het Vertelgenootschap Apeldoorn en het Apeldoorns Gidsen Collectief een aanrader. Ook zijn er Klassendagen en is er het Mystery Monument Diner.

Het centrale informatiepunt is in het Apeldoornse stationsgebouw Statie. Vanaf het Stationsplein (t.o. taxistandplaats) vertrekken gratis oldtimer pendelbussen van Stichting Veteraan Autobussen eenmaal per uur naar Parc Spelderholt in Beekbergen (vv).

 

Behalve op www.monumentendagenapeldoorn.nl is het laatste nieuws tijdens het weekend ook te volgen via facebook.com/erfgoedplatform.