donderdag, april 25Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

De Rôep van de Midwinterhoorn

Foto: Ellen de Lange

Het nadert al weer snel, de adventsperiode. Een heel jaar hoor je niets of je moet ze per ongeluk tegenkomen op een lokale zomerse braderie, de Midwinterhoornblazers.

In het begin van het jaar worden de kromme berkenstammen gezocht. Dit worden onze nieuwe hoorns, als ze een mooi geluid geven. Met elkaar en onder leiding van  de bouwmeester wordt het ambacht van het bouwen van een midwinterhoorn overgedragen. In 2013 kwam het Midwinterhoornblazen op de lijst van Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland en dit jaar is ook het bouwen van een midwinterhoorn daar aan toegevoegd. Doordat we samen bouwen en blazen zal deze traditie blijven bestaan.

In al z’n eenvoud een berkenstammetje wat tot midwinterhoorn is gecreëerd. De melodieën worden in de zomer dan nog niet geblazen, een enkele toon mag je de blazer vragen. Alleen in de adventsperiode worden de melodieën geblazen, en dan met 4 verschillende tonen.

De traditie leert dat alleen in de adventsperiode de midwinterhoorn wordt geblazen. Vraag eens aan een blazer waarom dat zo gaat. Een oud verhaal uit het verleden zal je worden verteld. Germanen, winterzonnewende of de smokkelaars aan de grens. Alles heeft een oorsprong en wat is waar?  Maar ook dit jaar zullen de midwinterhoorns op verschillende plaatsen hoorbaar zijn, maar het mooist klinkt het op de Leesterheide achter Ugchelen.

Onze blaasgroep in klederdracht zal vanaf zondag 2 december 1ste advent de “Olde Rôep” over ’t Leesten laten horen. Mocht je deze gemist hebben, een uitgebreide agenda is op de website gezet waar onze blazers nog meer te horen en te zien zijn.

Nieuw dit jaar is dat onze blazers in samenwerking met Van der Valk – de Cantharel de midwinterhoornwandelingen organiseert. We noemen deze de Midwinterhoornbeleving. De gids neemt je mee door de bossen rond Ugchelen en verteld over de midwinterhoorn, z’n Rôep en de functie van de midwinterhoorn. Al van oudsher worden de melodieën geblazen en daarmee geven we elkaar de boodschap door. Om deze tijd 4 weken voor de kerst blazen we de aankondiging voor de geboorte van Jezus. Aan het eind van de adventsperiode blazen we omdat het duister moet gaan want het nieuwe licht komt er aan.

Wat is er mooier dan een midwintermelodie die ergens wordt beantwoord. Kom je ook luisteren naar de verhalen en de melodieën van de gids? Kijk op onze website hoe je je hier voor kan opgeven. www.midwinterhoornblazenugchelen.nl. De midwinterhoornblazers wensen u hele fijne feestdagen en wellicht zien en horen we elkaar daar waar de midwinterhoorns klinken.