donderdag, maart 28Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

De rode loper uit voor Oranje

Foto: Stichting Koninklijk Apeldoorn

De jaarlijkse lezing van de Stichting Koninklijk Apeldoorn is inmiddels traditie. Vanwege de verbouwing van Paleis Het Loo zal de lezing dit keer plaatsvinden op vrijdag 5 november 2021 om 20 uur in de Grote Kerk aan de Loolaan in Apeldoorn. Zoals gebruikelijk is een gevarieerd programma samengesteld bestaande uit gesproken woord en muziek. Bestuurslid Bud Rellum van Stichting Koninklijk Apeldoorn, jarenlang direct betrokken bij Staatsbezoeken, zal uit de doeken doen wat komt kijken bij voorbereiding en uitvoering van een Staatsbezoek.

Bijzonder is dat een replica van de huwelijkstiara van Koningin Maxima deze avond zal worden getoond. Deze is beschikbaar gesteld door Coster Diamonds. Aansluitend volgt een miniconcert door een ensemble van het Orkest Koninklijke Marechaussee, dat deze avond verder muzikaal opluistert. Na de pauze zal Koninklijk Huis journalist en koningshuis deskundige Justine Marcella haar ervaringen bij staatsbezoeken met het gehoor delen.

De avond begint met de presentatie van Bud Rellum (Zeist, 4 juni 1952). Hij was van 2015-2018 liaison officier tussen het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Koninklijk Huis en verantwoordelijk voor de Staatsbezoeken van het Koninklijk Paar. Hij zal de aanwezigen op heldere, soms humorvolle wijze een beeld geven bij wat er zoal komt kijken bij de organisatie van staatsbezoeken. Bud Rellum vertelt zijn verhaal vanaf het moment dat het formele besluit is genomen een Staatsbezoek te brengen tot en met het Staatsbezoek zelf. Zijn werkzaamheden deed hij steeds vanuit de Ambassade van het land waar het Staatsbezoek plaatsvond. Z.M. de Koning heeft hem bij zijn pensionering de Huisorde van Oranje verleend.

Justine Marcella (Soestdijk, 12 december 1970) is sinds januari 2012 hoofdredacteur van het tijdschrift Vorsten. Sinds de zomer van 2020 is zij eveneens Koninklijk Huis deskundige bij RTL Boulevard. Justine Marcella reist regelmatig mee met Staatsbezoeken en zal vanuit mediaperspectief vertellen over haar ervaringen. Voordat ze bij tijdschriften ging werken, was Justine Marcella journalist bij televisieprogramma’s als Blauw Bloed (2006-2012) en actualiteitenprogramma’s voor SBS6 en AT5. Op haar site zegt ze: ”Al groeide ik op naast paleis Soestdijk en smulde ik van de Sissi-films, bewonderde ik Grace Kelly en keek ik dagelijks of ik koningin Juliana kon spotten in een galajurk, het royalvirus besmette mij pas echt in 1998. Sindsdien volg ik de internationale vorstenhuizen op de voet, met natuurlijk de nadruk op de Oranjes”.

Het Orkest Koninklijke Marechaussee (voorheen Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee) is een beroeps fanfareorkest. De musici werken voor de Koninklijke Marechaussee waarbij de meesten een deeltijdcontract hebben of muzikant als nevenfunctie hebben. Het orkest speelt tijdens militaire plechtigheden en bij diverse staatsaangelegenheden. Dirigent is kapitein Peter Kleine Schaars.

Sinds 2002 worden de lezingen van de Stichting Koninklijk Apeldoorn gehouden en waren onder andere gewijd aan koning-stadhouder Willem III en koningin Mary Stuart II, koning Lodewijk Napoleon, koningin Juliana en prins Bernhard, de koningen Willem I en III en de viering van 200 jaar Koninkrijk in Apeldoorn.

Kaarten voor de lezing op 5 november a.s.  kunnen à € 20,- per persoon worden besteld via  de website www.koninklijkapeldoorn.nl.   De toegangsprijs is inclusief koffie/thee. De avond eindigt om 22.15 uur.

De bijeenkomst wordt georganiseerd op basis van de Corona maatregelen van de overheid. Het Corona protocol van de Grote Kerk is leidend.