donderdag, december 7Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

De cello van Anner: Een vertelling met de cello in de hoofdrol

Hans Brokken – Foto: ©Jelmer de Haas

Schrijver Jan Brokken en celliste Lidy Blijdorp presenteren op zondag 4 november hun programma ‘De cello van Anner’ bij GIGANT. In deze cross-over van literatuur en muziek leest Jan Brokken essays voor en speelt Lidy Blijdorp muziek van Bach, Kodaly en Messiaen. Literatuur, proza en muziek vullen elkaar aan en vloeien in elkaar over; de muziek vertelt een verhaal, onbewust gevoeld, maar nooit uitgesproken. De voorstelling begint om 16:00 uur.

De cello van Anner
In 2016 vroeg de Amsterdamse Cellobiënnale vier literaire topauteurs waaronder Jan Brokken om een verhaal te schrijven waarin de cello een hoofdrol speelt. Het verhaal van Jan Brokken gaat over de cello van Anner Bijlsma. Deze zelfde cello wordt nu bespeeld door Lidy. In zijn verhaal ‘De Servais’ laat Jan Brokken de cello hartverscheurend zingen. Een vertelling waarin de cello de hoofdrol speelt. Over frustratie en succes, over adembenemende momenten – tot leven gewekt door celliste Lidy Blijdorp op de cello van Anner Bijlsma zelf.

Kaarten voor deze voorstelling zijn verkrijgbaar via de balie van GIGANT of online via www.gigant.nl

Lidy Blijdorp
Lidy Blijdorp (1986) is een celliste met een enorme vertelkracht. Op de Amsterdamse Cellobiënnale werd zij geprezen vanwege haar ‘onthutsende muzikaliteit’. Opgeleid in Parijs behaalde ze haar master met de hoogste onderscheiding (1ière Prix avec félicitations, 2011). Onlangs rondde ze haar studie af bij Gary Hoffman aan de prestigieuze Chapelle Musicale Reine Elisabeth. In Apeldoorn was Lidy al enige malen te horen tijdens de Internationale Masterclasses .

Jan Brokken
Jan Brokken (1949) is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Hij debuteerde met ‘De provincie’ en schreef onder andere ‘De regenvogel’, ‘De blinde passagiers’, ‘De droevige kampioen’, ‘Mijn kleine waanzin’, ‘Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin’ en ‘In het huis van de dichter’. Veel van zijn romans zijn in diverse talen vertaald en verfilmd. Als schrijver heeft hij internationale faam verworven – The New York Times prees ‘Jungle Rudy’ als een meesterwerk van verhalende non-fictie. Met ‘Baltische zielen’ schreef hij een baanbrekend en grensverleggend boek, met ‘De Vergelding’ bereikte hij een breed en groot publiek. Met ‘De Kozakkentuin’ bewijst hij zich opnieuw als een verteller van formaat.

Praktische informatie

Datum:                zo 4 november 2018
Tijd:                       deur open: 15:30  |  aanvang voorstelling: 16:00
Locatie:               Gigant, Nieuwstraat 377, Apeldoorn
Toegang:             Ticket: €12,50 Vrienden van Gigant/CJP/65+: €10,50