woensdag, juni 12Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

CODA verhalentafel: Bedrijvigheid aan Kanaal Zuid

Foto: beeldbank CODA Archief

Wat hebben Verfstoffenfabriek Remmert Holland en Constructie- en Transportwagenfabriek Buiscar met elkaar gemeen? Deze bedrijven waren ooit allebei gevestigd aan Kanaal Zuid. Net als papierwarenfabriek Koldewijn. Donderdag 27 juli staat de CODA Verhalentafel van 10.30-12.00 uur in het teken van ‘Bedrijvigheid aan Kanaal Zuid’. De toegang is gratis.

Werken en wonen
In 1918 liet de firma D. en T. Koldewijn een fabriek, pakhuis, schaftlokaal en portierswoning bouwen aan het Kanaal (Kanaal Zuid/Lepelaarweg). In verband met de woningnood in én vlak na de Eerste Wereldoorlog liet Koldewijn er ook vier blokken van drie arbeiderswoningen bouwen.

Van broodzakken tot draagtassen
In de fabriek werden allerlei papieren tassen gemaakt die iedereen wel kent; broodzakken, ijszakjes en luxe gevouwen draagtassen. De draagtassen werden al in de fabriek bedrukt met de namen van de winkels. Aan de kleur van de sloot vóór de fabriek was te zien welke kleur inkt was gebruikt want daarin werden de inktbakken geloosd. De fabriek werd afgebroken in 1996.

Verhalen en herinneringen delen
Bij de CODA Verhalentafel worden in informele sfeer herinneringen aan Apeldoorn opgehaald, gedeeld en vastgelegd. Donderdag 27 juli staat de Verhalentafel in het teken van bedrijvigheid aan Kanaal Zuid. Kent u verhalen van familieleden die hebben gewerkt bij een bedrijf aan Kanaal Zuid? Of heeft u er zelf gewerkt? Kom langs met uw verhalen en herinneringen. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar Mirjam van Weert–Timmerman via: m.timmerman@coda-apeldoorn.nl