woensdag, april 17Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

CODA ontvangt subsidie van Vereniging Rembrandt en Turing Foundation

Foto: DelftscheSlaolie (Wikimedia)

CODA directeur Carin Reinders werd eerder deze week aangenaam verrast met het nieuws dat de Vereniging Rembrandt de aanvraag voor een tegemoetkoming in de presentatie van het ADO speelgoed honoreert: “Dit gulle initiatief van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation steekt ons een hart onder de riem. In deze tijd zien we veel tentoonstellingen en presentaties uitgesteld of afgezegd worden. Dat we, mede door deze toekenning, de prachtige collectie ADO speelgoed van CODA kunnen tonen is fijn en belangrijk. Voor Apeldoorn en omgeving, maar zeker ook omdat dit lokale erfgoed van belang en betekenis is voor de Collectie Nederland. En die behoort ons tenslotte allemaal toe.”

In het stiltegebied aan de rand van Apeldoorn vestigde zich in 1920 het sanatorium Berg en Bosch. Dit sanatorium bood rust en verzorging aan tbc-patiënten. Om hen voor te bereiden op de terugkeer naar het ‘gewone’ leven en een werkzaam bestaan, ontwikkelde het sanatorium arbeidstherapie. Een van de vormen was het produceren van houten speelgoed. Dit speelgoed kreeg de naam ADO; een afkorting die in eerste instantie stond voor Arbeid Door Onvolwaardigen maar in 1962 veranderd werd in Apart Doelmatig Onverwoestbaar.

Het kleurrijke, houten speelgoed werd ontworpen door Ko Verzuu (1901-1971) die de leiding had over de ADO werkplaatsen. Verzuu liet zich bij het ontwerpen van de vele houten auto’s, treinen, blokkendozen, poppenhuismeubels en spellen inspireren door de grote kunstenaars van zijn tijd, waaronder Gerrit Rietveld (1888-1964) en Piet Mondriaan (1872-1944). De combinatie van strakke vormen met een palet van heldere, primaire kleuren verklaart de grote aantrekkingskracht van het ADO speelgoed.

De collectie ADO speelgoed kon in 2009 door CODA worden aangekocht met financiële steun van het Mondriaan Fonds, SNS REAAL Fonds en de Vereniging Museumvrienden van CODA. CODA toont van 20 september 2020 tot en met 28 februari 2021 een ruime selectie uit de omvangrijk ADO collectie. Zelf spelen, doen en ontdekken staan daarbij – voor jong en iets ouder – centraal.

Initiatief Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation
Dankzij een gezamenlijke actie van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation worden 45 musea in de maanden na heropening in de gelegenheid gesteld om presentaties met werk uit eigen collectie te realiseren. De organisaties stelden samen een bedrag van ruim €350.000 beschikbaar om zo de kracht van de Nederlandse collecties onder de aandacht te brengen. De musea konden bij toekenning van hun aanvraag een tegemoetkoming van maximaal €10.000 tegemoet zien. Doel van dit initiatief is om de musea te steunen in deze tijd van coronamaatregelen en hen de kans te bieden het grote publiek te verrassen met de rijkdom uit eigen collectie. “De komende maanden kunnen we maar liefst 45 nieuwe presentaties in musea door heel het land bewonderen die samen een veelkleurig beeld geven van onze Nederlandse collecties,” aldus Fusien Bijl de Vroe, directeur van de Vereniging Rembrandt.

Over de Vereniging Rembrandt
De Vereniging Rembrandt zet zich in voor de bescherming en verrijking van de Collectie Nederland, zodat wij en generaties na ons kunnen genieten van kunst die fascineert en inspireert. Dit kan zij doen dankzij haar ruim 16.000 leden. www.verenigingrembrandt.nl

Over de Turing Foundation
De Turing Foundation is een vermogensfonds dat wereldwijd projecten ondersteunt op het gebied van onderwijs, natuurbescherming en leprabestrijding. In Nederland ondersteunt de stichting projecten op het gebied van beeldende kunst, muziek en poëzie. www.turingfoundation.org