donderdag, mei 23Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

CODA directeur Carin Reinders ontvangt eerste exemplaar van Poetic Ceramics

CODA directeur Carin Reinders ontving uit handen van beeldend kunstenaar Judith Bloedjes het eerste exemplaar van Poetic Ceramics. Deze monografie (hardcover, 148 pagina’s) is recent verschenen bij de gelijknamige tentoonstelling in CODA Museum. Carin Reinders: “Net zoals haar werk zonder uitzondering haar liefde voor schoonheid, vorm, detail, ambacht en materiaal toont, doet dit boek dat ook.

Judith maakte een prachtige monografie met uitmuntend beeld en een voortreffelijke vormgeving die haar werk – en zeker ook haar vakmanschap en toewijding – in beeld brengt.”  CODA Museum toont tot en met 20 juni 2021 de sieraden van Judith Bloedjes in de gelijknamige tentoonstelling Poetic Ceramics. Bekijk hier de video van de boekoverhandiging in de tentoonstelling.

De sieraden, objecten en installaties van Judith Bloedjes (1968) tonen een ogenschijnlijke eenvoud en getuigen van hoge artistieke kwaliteit en grote ambachtelijke vaardigheid. Ze modelleert en boetseert het Limogesporselein dat ze vervolgens met zilver omlijst. Haar monumentale werken hebben door de witte kleur van het porselein en het zilver zowel een industriële als zachte uitstraling. De cirkel en cilinder zijn daarbij haar voornaamste vormen. De rode draad in het oeuvre van Judith Bloedjes is de liefde voor schoonheid, de ingetogen vorm, het oog voor detail, het ambacht en het eigenlijke materiaal. Met schijnbaar gemak brengt ze bovendien een prachtige balans aan tussen ambacht en kunst.

Bloedjes maakt niet alleen sieraden en installaties maar is ook gefascineerd door dans en dansers en in een aantal dansperformances geeft ze met kleislib op modellen een geheel eigen invulling aan het bewegend menselijk lichaam. Die bewegingen en dansante vormen keren ook terug in wandinstallaties en vaasobjecten en laten de beschouwer een verstilde beweging ervaren. Ze ontwikkelde de performance Pietà Ronde die werd opgevoerd tijdens de Keramiek Triënnale van 2018 in CODA Museum. De eerste kennismaking van CODA Museum met het werk van Judith Bloedjes was in 2015 toen haar werk eveneens deel uitmaakte van de Keramiek Triënnale.

De sieraden en objecten van Judith Bloedjes maken deel uit van de CODA collectie, particuliere verzamelingen en museumcollecties in binnen- en buitenland. Voor de tentoonstelling Poetic Ceramics in CODA Museum stelde zij een overzicht samen uit haar inmiddels omvangrijke oeuvre. In de tentoonstelling zijn niet alleen sieraden te zien maar ook objecten die zij in haar performances gebruikte en (wand)installaties. Daarnaast geven inspiratiematerialen, proefplaatjes en schetsen meer inzicht in haar werkmethodes.

Poetic Ceramics – monografie
Poetic Ceramics neemt je in woord en beeld mee door het oeuvre van Bloedjes dat twintig jaar omvat en voortdurend in beweging is. De publicatie verschijnt in full colour, telt 148 pagina’s en heeft een hardcover omslag. Het boek is gedurende de tentoonstelling onder meer verkrijgbaar in CODA Winkel, via de www.judithbloedjes.nl/news en kost € 24,99. De video van de boekpresentatie is hier te bekijken.