dinsdag, februari 27Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Apeldoorn kijkt terug op goed verlopen demonstratie

Foto: Apeldoorn Actueel

Op het Zwitsalterrein waren zondag 31 januari ongeveer 400 mensen die hun mening over de coronamaatregelen kwamen uiten. Het noodbevel is sinds 18.00 uur niet meer van kracht. De noodverordening geldt nog tot maandagochtend 04.30 uur.

Vanaf 14.00 uur liepen demonstranten het Zwitsalterrein op. Het Marktplein bleef leeg. Rond 15.15 uur riep de aanwezige politie de mensen op zich aan de coronamaatregelen te houden. Ook een demonstrant verkondigde deze boodschap via een megafoon. Na deze waarschuwing verlieten de demonstranten op eigen initiatief het Zwitsalterrein. We bedanken iedereen die deze demonstratie rustig en ordelijk heeft laten verlopen.

Demonstreren mag, maar binnen de (corona)regels
Om ervoor te zorgen dat de mogelijke demonstratie van 31 januari ordelijk zou verlopen, werd op 30 januari een noodverordening en aanwijzingsbesluit vastgesteld. Reden hiervoor was het ernstige geweld dat afgelopen week in meerdere steden in het land is gebruikt tegen politie en andere hulpverleners. Dit gebeurde tijdens demonstraties tegen de coronamaatregelen en de avondklok. Ook waren er ongeregeldheden op zondag 24 januari op de rotonde in de Apeldoornse wijk de Maten. Daar werd brand gesticht en onder andere met zwaar vuurwerk gegooid naar de politie. Dit heeft bijgedragen aan het besluit om in Apeldoorn een noodverordening in te laten gaan voor de gebieden rondom het Zwitsalterrein, het station en de binnenstad.

Waarom ging er zondagochtend een noodbevel uit?
Vanwege een dreiging van ernstig geweld tegen personen, is zondagochtend besloten om aanvullend een noodbevel uit te vaardigen. Dit is samen met de politie en het Openbaar Ministerie besloten. Een noodbevel is geen demonstratieverbod, maar hierdoor kon de politie binnen de bebouwde kom van Apeldoorn optreden indien nodig. En dit bleek nodig. Aan de randen van de stad heeft de politie een aantal verdachte personen tegen kunnen houden en terug gestuurd. Elders in de stad zijn drie mensen opgepakt die steek- en slagwapens bij zich hadden. Daarnaast zijn nog twee mensen aangehouden wegens belediging. Maandagavond 1 februari praat de burgemeester in een openbare vergadering de gemeenteraad bij over de genomen maatregelen.

Politie beëindigd zaterdagavond coronafeest
Zaterdagavond heeft de politie een coronafeest beëindigd aan de Zwaangsprengweg in Apeldoorn. Dat feest vond plaats in een loods. Het onderzoek startte na een melding over het feest.

De sfeer ter plaatse was grimmig en er was spraken van agressie tegen de politie. Agressie en geweld tegen politiemedewerkers is onacceptabel.  Politiebeambten hebben een verantwoordelijke rol in de samenleving en moeten zonder te worden gehinderd hun werk kunnen doen.

Bekeuringen
De aanwezige gasten zijn een voor een bekeurd. In totaal gaat het om 37 bekeuringen aan bezoekers in de leeftijd van 15 en 78 jaar oud. De bekeuringen zijn uitgedeeld voor het niet naleven van de huidige coronaregels.