woensdag, november 29Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Gemeente treft maatregelen voor goed verloop ‘koffiedrinken’ in Apeldoorn

Foto: Freekpik

Op sociale media gaan oproepen rond om aanstaande zondag bij wijze van protest tegen de coronamaatregelen, te gaan ‘koffiedrinken’ op het Zwitsalterrein in Apeldoorn. Afgelopen zondag gebeurde dat al in Amsterdam en Eindhoven. Politie en gemeente hebben voorbereidingen getroffen om een eventuele bijeenkomst veilig te laten verlopen.

Demonstreren is een grondrecht
Demonstreren is een grondrecht in Nederland. De meeste mensen die demonstreren tegen de coronamaatregelen doen dat gelukkig vreedzaam. Dat is hun volle, democratische recht. Demonsteren mag in Apeldoorn, maar wel binnen de geldende (corona)regels.

Voorbereidingen
Gelet op de gebeurtenissen eerder deze week in Apeldoorn, maar ook in Amsterdam en in Eindhoven, heeft de politie de afgelopen dagen een risico-inschatting gemaakt. Op dit moment is niet precies bekend of en hoeveel mensen er op 31 januari naar Apeldoorn zullen komen en met welke intentie.

Op voorhand is er voor het gebied rondom binnenstad, Zwitsalterrein en station een noodverordening ingesteld vanaf zaterdagavond 21.00 uur tot maandagochtend 4.30 uur. Dat betekent dat de politie preventieve maatregelen kan nemen en gerichter op kan treden bij incidenten. Verder kunt u denken aan maatregelen in de openbare ruimte, zoals het weghalen van losse of kwetsbare voorwerpen en worden net zoals afgelopen dagen wijkagenten en jongerenwerkers ingezet om in gesprek te gaan en te blijven.

Direct aanwonenden van de hoofdroutes in het gebied en ondernemers in het gebied zijn rechtstreeks geïnformeerd door de gemeente.