woensdag, juni 12Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Apeldoorn investeert in revitalisering vakantieparken

Foto: De Hertenhorst

Apeldoorn gaat samen met negen andere gemeenten en de provincie investeren in de revitalisering van vakantieparken. Samen richten ze de ontwikkelingsmaatschappij Vitale Vakantieparken BV op. Daarmee ondersteunen ze ondernemers en andere partijen bij het verbeteren van vakantieparken. Afgelopen maandag zetten de partijen hun handtekening onder een samenwerkingscontract.

De revitalisering van vakantieparken is een van de prioriteiten van dit college, als onderdeel van het strategische thema ‘Toeristisch Toplandschap’. Er zijn momenteel circa 475 vakantieparken op het grondgebied van de Veluwse gemeenten, waaronder Apeldoorn. Daaronder vallen ook verouderde vakantieparken waar sprake is van niet-recreatief gebruik. De gemeenten stimuleren deze recreatieondernemers om te vernieuwen.

Nieuwe vorm van ondersteuning
Voor ondernemers, eigenaren en VvE’s is het niet altijd eenvoudig om zelfstandig tot vernieuwing te komen. Soms spelen er bijvoorbeeld ingewikkelde eigendomssituaties, of het park ligt in een natuurgebied met geringe uitbreidingsmogelijkheden. In zulke gevallen kan de Ontwikkelingsmaatschappij mogelijk een rol spelen om de markt in beweging te krijgen.

Ontwikkelbedrijf en fonds
De Ontwikkelingsmaatschappij bestaat uit een ontwikkelbedrijf en een fonds. Het ontwikkelbedrijf kan verpauperde vakantieparken of -huisjes opkopen en bijvoorbeeld verkopen aan een nieuwe eigenaar.
Het fonds is er voor medefinanciering van projecten, als een soort maatschappelijke bank voor ondernemers met nieuwe initiatieven om hun park aantrekkelijker te maken.