dinsdag, april 16Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Apeldoorn gaat voor vitale vakantieparken

Foto: De Hertenhorst

Een toeristisch toplandschap zijn en blijven, daarin leveren vakantieparken een belangrijke bijdrage. Met het programma Vitale Vakantieparken wil de gemeente de parken stimuleren een kwaliteitsslag te maken.

Integrale aanpak
Apeldoorn telt momenteel 76 vakantieparken, variƫrend van bungalowparken tot minicampings. Uit controles blijkt dat een deel van de parken is verouderd. Daardoor sluit de kwaliteit niet meer aan bij de wensen van het huidige type recreant. Ook is er op verschillende parken sprake van oneigenlijk gebruik, wat ongewenste en zelfs onveilige situaties oplevert. Het programmaplan Vitale Vakantieparken, dat op 5 februari is vastgesteld door het college, wil hier samen met de desbetreffende ondernemers verandering in brengen. Er wordt gewerkt aan een integrale aanpak op vier sporen: toerisme & economie, wonen & ruimte, sociaal, veiligheid & leefbaarheid.

Wat wil de gemeente bereiken
Gemeente Apeldoorn wil de parkondernemers stimuleren een kwaliteitsslag te maken. Doel ervan is in de eerste plaats dat vakantieparken weer gaan bijdragen aan dat waarvoor ze bedoeld zijn: aantrekkelijk zijn voor toeristen en recreanten. Daarover gaat de gemeente op korte termijn met individuele parkondernemers in gesprek. Als blijkt dat revitalisering niet haalbaar is, zal in tweede instantie aan alternatieven gedacht moeten worden. In de komende jaren zal daarvoor een koers worden uitgezet.

Regionale samenwerking
De gemeente Apeldoorn maakt deel uit van het regionale initiatief Vitale Vakantieparken. Daarin werken elf Veluwse gemeenten en provincie Gelderland samen. Doel ervan is kennis delen en gebruik maken van elkaars expertise. De gemeenten blijven zelf verantwoordelijk voor de eigen koers, aanpak en handhaving. Apeldoorn is medeaandeelhouder van de in 2018 opgerichte regionale ontwikkelingsmaatschappij, die parkondernemers ondersteunt bij revitaliseringsinitiatieven.