zondag, juni 16Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Apeldoorn doet aangifte na boerenprotest

Foto: Joshua Prijs | Facebook

De gemeente Apeldoorn doet aangifte na het boerenprotest tegen de stikstofmaatregelen afgelopen maandag op het Marktplein. Burgemeester Heerts: “Het is goed dat de boeren uiting geven aan de zorgen die ze hebben. Dat recht hebben ze. Daar sta ik ook volledig achter. Maar bewust afval in brand steken, schade veroorzaken en het uitrijden van mest horen daar niet bij. Daarmee worden grenzen overschreden. Dit verhoudt zich niet tot het demonstratierecht.”

De gemeente ziet demonstreren als een grondrecht. “Zolang het binnen de grenzen van de wet blijft, is binnen Apeldoorn heel veel mogelijk”, aldus burgemeester Heerts. “Daarover gaan wij graag van tevoren met elkaar het gesprek aan.”

Afgelopen maandag trokken tientallen boeren onaangekondigd naar het Marktplein om hun ongenoegen over de stikstofmaatregelen van het kabinet te uiten. Daarbij werden strobalen en pallets in brand gestoken, vernielingen aangericht aan het Marktplein en mest uitgereden.

Al eerder dit jaar ontstond er schade aan het Marktplein naar aanleiding van een protestactie van de boeren. Toen reden boeren met hun trekkers tijdens de werkzaamheden aan het Marktplein het plein op.

Naast aangifte van vernieling en verbranden van afval, start de gemeente een civiele procedure op voor het verhalen van de schade en het schoonmaken van het Marktplein.