vrijdag, april 19Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

24-uurs zorg regelen bij dementie

Foto: pexels kampus production

Mensen met dementie wonen het liefst in hun eigen huis, waar alles bekend en vertrouwd is. De herkenning van hun eigen interieur en omgeving geeft een gevoel van veiligheid en rust. Maar wanneer u merkt dat de zorgbehoefte van uw naaste groter wordt, waardoor hij of zij niet meer alleen thuis kan zijn, dan is het belangrijk dat u op tijd hulp inschakelt.

Wanneer de hulpbehoevende thuis wilt blijven wonen, maar dit niet meer zelfstandig kan, kan 24-uurs zorg een oplossing zijn. Maar wat houdt dit precies in? Particuliere thuiszorgorganisatie Zuster Jansen vertelt hoe het regelen van deze vorm van zorg in zijn werking gaat.

Het intakegesprek
Als eerste wordt er door middel van een intakegesprek bepaald wat de zorgbehoefte is van de patiënt. Samen met een zorgcoördinator wordt er gekeken welke medische zorg en verpleging uw naaste met dementie nodig heeft. Ook kunt u hier andere wensen uiten die van belang zijn voor de hulpbehoevende. Bijvoorbeeld dat uw naaste graag wandelt, het theater bezoekt of het liefst samen kookt.

Het is belangrijk om deze leuke en gewenste activiteiten te blijven organiseren. Dit bevordert niet alleen de fysieke maar ook mentale welzijn van de patiënt. Daarom staat bij Zuster jansen specifieke (zorg)wensen centraal en stellen we in overleg met u als mantelzorger een geschikt zorgplan voor uw naaste vast.

De zorgverlening
Om zo veel mogelijk rust te bieden aan de hulpbehoevende met dementie, werkt Zuster Jansen met kleine, vaste en lokale teams van maximaal 5 mensen. Hierdoor wordt uw naaste verzorgd door steeds dezelfde mensen en dit zorgt voor rust. Mocht u graag willen blijven helpen bij de verzorging van uw dierbare, dan kan dat uiteraard. Maar het is ook mogelijk om uw zorgtaken volledig over te laten nemen. U kunt uw behoeftes hierin bespreken met de zorgcoördinator en het zorgteam.

Zuster Jansen werkt niet met wachtlijsten, waardoor de patiënt op zeer korte termijn de gewenste zorg kan ontvangen. Het zorgteam helpt uw naaste om zo’n prettig en comfortabel mogelijk de dag maar ook de nacht door te komen. Waken bij ongerustheid, helpen bij een nachtelijk toiletbezoeken of simpelweg gezelschap houden, kan uw naaste geruststellen in de nacht.

De bekostiging
Wanneer u voor particuliere thuiszorg kiest, dient u deze zorg zelf te betalen. Daarentegen behoudt u wel de regie en kunt u samen met uw naasten de zorg geheel naar eigen wens indelen. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden om een deel van de kosten te financieren, bijvoorbeeld via het Persoonsgebonden Budget (PGB). Deze aanvraag kunt u doen in het kader van de Wet Langdurige Zorg (Wlz), maar hier zijn wel een paar voorwaarden aan verbonden. Bijvoorbeeld de benodigdheid van de diagnose Alzheimer bij de patiënt. Mocht u hulp nodig hebben bij dit administratieve proces, dan helpt Zuster Jansen u graag.

Bent u mantelzorger en bent u op zoek naar particuliere thuiszorg in Apeldoorn? Neem gerust contact op met Zuster Jansen via de telefoon of email.