vrijdag, april 19Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

CODA toont 90 mondkapjes van textielkunstenaar Irma Frijlink

Foto: CODA

Smoeldoek, spatlap, snoetlapje, muilkorf, lapwerk, woordenloper; zomaar wat synoniemen voor het accessoire dat in afgelopen maanden het straatbeeld bepaalde: het mondkapje. Maar ook: kunstwerk en tijdschrift. Textielkunstenaar Irma Frijlink (1951) verweefde – letterlijk en figuurlijk – het mondkapje met de actualiteit en haar persoonlijke leven. CODA toont van 11 augustus tot en met 3 oktober 90 kunstkapjes die Frijlink tot augustus 2021 wekelijks maakte.

Frijlink vervaardigde het eerste kapje in maart 2020: “Toen de pandemie uitbrak en de aard en omgang zich aftekenden, realiseerde ik me dat het iets was dat vastgelegd moest worden. Sindsdien maak ik wekelijks een mondkapje. Op de mondkapjes verbeeld ik niet alleen de actualiteit van dat moment, maar laat ik soms ook zien wat er in mijn persoonlijk leven gebeurt. Zo visualiseerde ik het toenemen van fraude via WhatsApp in coronatijd door de euro’s als het ware uit het mondkapje te laten vliegen. Toen mijn moeder overleed, verwerkte ik een foto waarop ze vanaf het balkon naar ons wuift. Met de tralies heb ik willen verbeelden hoe ze van de buitenwereld afgesloten was in die tijd.”

Irma Frijlink tekent op textiel, met naaimachine of met naald en draad. In de loop der jaren bouwde ze een indrukwekkend oeuvre op. Sinds maart 2020 horen daar ook 90 mondkapjes bij. Het basisontwerp is steeds hetzelfde, maar elk kapje is anders. Kwetsbaarheid is een thema dat in haar gehele oeuvre terugkeert en Frijlink naar eigen zeggen het best kan vormgeven met textiel. In haar werk gebruikt ze niet of nauwelijks kleur; niet alleen om het thema kwetsbaarheid te onderstrepen, maar ook omdat ze het ‘inkleuren’ van de door haar aangeboden beelden graag overlaat aan de kijker. Frijlink werd opgeleid aan de modeacademie Charles Montaigne en Academie de Schans. Ze is eerstegraadsdocent textiele werkvormen en volgde de Nederlandse Kantopleiding. Daarnaast kreeg ze masterclasses van de beeldend kunstenaars Henk Peeters en Frans Megens. Meer over haar is ook te lezen op www.irmafrijlink.nl.

De expositie Kunstkapjes van Irma Frijlink is van 11 augustus tot en met 3 oktober te zien in de etalage bij CODA Café (Vosselmanstraat 299, Apeldoorn).