maandag, maart 4Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

10e herdenking WereldlichtjesDag

Foto: Pixabay

Zondag 9 december 2018 vindt de tiende herdenking plaats in het kader van WereldlichtjesDag. Elke 2e zondag in december is het WereldlichtjesDag. Op deze dag steken mensen over de hele wereld kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen.

Het maakt daarbij niet uit hoe oud het kind was of hoe lang het al is geleden. De wereld wordt zo even letterlijk wat lichter voor mensen die een kind hebben verloren en daarbij mogen beseffen dat zij niet alleen zijn met hun verdriet.

In Nederland vindt dit jaar voor de 10e keer de herdenking plaats. De 1e keer alleen in Apeldoorn, de 2e keer op zo’n 6 locaties in Nederland en inmiddels op ruim 60 locaties.

In Apeldoorn start zondag 9 december om 18.45 uur de herdenking in park Berg & Bos aan de J.C. Wilslaan 21. Bij de ingang van het park kan een wens, woord of naam worden opgeschreven en in de speciale WereldlichtjesDag-boom worden opgehangen. Herdenken gebeurt door om 19.00 uur kaarsjes aan te steken en te luisteren naar (live) muziek en sprekers met hun eigen verhaal hoe het van verlies van hun kind als een rode draad in hun leven is verweven.

Iedereen die zich verbonden voelt is van harte welkom. (Groot)ouders, broertjes, zusjes, ander familieleden, vrienden, bekenden, belangstellenden, iedereen is welkom om te herdenken en / of medeleven wil tonen.

Ontstaan van WereldlichtjesDag
‘World Wide Candle Lighting’ is ontstaan in 1997 in Amerika. Ieder jaar op de 2e zondag in december komen, vanaf 18.45 uur ’s avonds, wereldwijd mensen bij elkaar om overleden kinderen te herdenken en om 19.00 uur een kaarsje/lichtje aansteken. Door de verschillende tijdzones in de wereld ontstaat hierdoor een golf van licht, zodat de wereld een beetje lichter wordt voor de mensen die hun kind moeten missen.

Het initiatief om in Nederland WereldLichtjesDag te introduceren en te organiseren is 10 jaar geleden genomen door Anita Reijerink (Amelius) te Apeldoorn. Samen met Nicole van den Bos ([Mooi] Afscheid) en Henk van der Ziel (vandeRegie) heeft zij in 2016 de Stichting WereldLichtjesDag Apeldoorn opgericht.

Naast de organisatie in Apeldoorn stimuleren zij lokale initiatieven in het hele land via o.a. de site WereldlichtjesDag.nl. De wens van dit drietal is in contact te komen met bekende Nederlanders die in de komende jaren als ambassadeurs willen ‘optreden’ om WereldlichtjesDag meer onder de aandacht te brengen. Enerzijds dat er nog meer lokale initiatieven ontstaan en anderzijds betrokken ouders en familie/vrienden van overleden kinderen te attenderen op de herdenkingsbijeenkomsten in kader van WereldlichtjesDag. En dat dit uiteindelijk mag leiden dat er in heel Nederland op de 2e zondag in december om 19.00 ook in elk huis een lichtje aangestoken wordt.