dinsdag, april 23Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Countdown naar Plein van de Stad verkiezingsweken

Apeldoorn – Plein van de Stad. Kinderen van de Heuvellaanschool knutselen aan hun maquettes en kleurplaten. Foto Rob Voss – www.robvoss.nl

Vanaf volgende week is het zover. Dan kunnen alle Apeldoorners hun stem uitbrengen op hun favoriete ontwerp voor het nieuwe Marktplein. De keuze voor een nieuw Marktplein ligt volledig in de handen van inwoners van de gemeente Apeldoorn.

Ook kinderen vanaf zes jaar kunnen stemmen. Wethouder Mark Sandmann: “Het Marktplein is van iedereen; het plein van onze stad. Daarom vind ik het belangrijk dat Apeldoorners zelf het beste ontwerp kunnen kiezen”. De verkiezing start op donderdagavond 6 december met een officiële kick-off in bioscoop VUE tijdens een verkiezingsavond waarbij de vier ontwerpbureaus hun ideeën presenteren. Van 7-17 december kunnen Apeldoorners hun stem via de website www.pleinvandestad.nl uitbrengen. De bekendmaking van het winnende ontwerp is op donderdag 20 december.

Persoonlijke stempassen maken het ‘net een ‘echte’ verkiezing’
Op 4 en 5 december ontvangt iedere Apeldoorner van zes jaar en ouder een stempas met unieke stemcode. Daarmee kan in de verkiezingsperiode van 7-17 december online een stem uitgebracht worden op de website www.pleinvandestad.nl.

Stembureau bij boekhandel Nawijn en Polak
Inwoners die hulp nodig hebben met stemmen of meer willen weten over de ontwerpen zijn welkom in het stembureau bij Nawijn en Polak. Het stembureau is geopend van 7 – 17 december tijdens winkel-openingstijden. Op deze manier wordt elke Apeldoorner in de gelegenheid gesteld te stemmen.

Bekendmaking ontwerpen tijdens officiële verkiezingsavond
Op donderdagavond 6 december worden de ontwerpen voor het eerst aan het grote publiek getoond tijdens een kick-off in bioscoop VUE. Daar lichten de ontwerpbureaus hun ontwerp toe. Iedereen is van harte welkom daarbij aanwezig te zijn. Het aantal plaatsen is beperkt, daarom kunt u zich aanmelden via pleinvandestad@apeldoorn.nl.

Tekeningen en maquettes van basisschoolleerlingen
Basisschoolleerlingen worden intensief betrokken bij het ontwerpproces en de verkiezing van het Marktplein. Zij konden via hun school meedoen met de Plein van de Stad maquette- en ontwerpwedstrijden. Groep 3 t/m 6 gingen aan de slag met kleurplaten. De twee hoogste groepen maakten maquettes. Alle inzendingen zijn tijdens de verkiezingsperiode te bewonderen op het stembureau Nawijn en Polak. Een deskundige jury zal voor zowel de kleurplaten als de maquettes een winnaar kiezen.

Bekendmaking winnende ontwerp op donderdag 20 december
Op donderdagavond 20 december wordt het winnende ontwerp van het Plein van de Stad bekend gemaakt. Dit vindt plaats op het Marktplein van 16.00-18.00 uur. Apeldoorners zijn van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Ook hiervoor kan men zich aanmelden via pleinvandestad@apeldoorn.nl.

Wat vooraf ging: een zorgvuldig traject
Dit voorjaar is uitvoerig gesproken met belanghebbenden zoals ondernemers aan het Marktplein en vertegenwoordigers van de warenmarkt en de gemeente. Samen zijn deze partijen gekomen tot een plan met uitgangspunten. Deze criteria, denk daarbij aan voldoende ruimte voor de markt, een Apeldoorns icoon en ruimte voor groen en water, namen de bureaus mee in hun ontwerpen. De afgelopen maanden werkten vier gerenommeerde ontwerpbureaus aan de nieuwe ontwerpen. De gemeente heeft deze ontwerpen inmiddels getoetst aan de opgestelde criteria en beoordeeld dat ze alle vier daar aan voldoen. Het is nu volledig aan de Apeldoornse kiezer welk ontwerp straks de basis vormt voor het nieuwe Marktplein.

Het vervolg
Het winnende ontwerp vormt de basis voor het nieuwe Marktplein. Het schetsontwerp wordt de komende maanden door het winnende bureau, in nauwe samenspraak met de gemeente, omgezet naar een definitief ontwerp. In 2020 gaat het plein op de schop; in 2021 kan elke Apeldoorner genieten van een nieuw Marktplein.

Alle informatie is terug te vinden op www.pleinvandestad.nl.