maandag, maart 4Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Zorggroep Apeldoorn en het Technasium starten bijzonder project over zorgtechnologie

Foto: Zorggroep Apeldoorn e.o.

‘The sky isn’t the limit of creativity’ is een bijzonder project van Zorggroep Apeldoorn en het Technasium van Veluws College Walterbosch over technologie in de zorg. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van technologie bieden veel kansen om de zorg nog verder te verbeteren. Maar welke kansen zijn dat precies? En hoe kunnen medewerkers daar ook enthousiast voor gemaakt worden?

Via een Blikopenerproject van het Educatiepunt gaan 17 leerlingen VWO 5 van het Technasium van Veluws College Walterbosch aan de slag met deze pittige en prikkelende vraagstukken. De leerlingen worden tijdens het project begeleid door verpleegkundigen van Zorggroep Apeldoorn Wendy Leenheer en Emma Oostewechel én door hun docent Ceriel Asbreuk. Wendy en Emma volgden beiden de bijzondere opleiding Gezondheid en Technologie van Saxion.

Erik de Roo, manager Informatiemanagement en Automatisering bij Zorggroep Apeldoorn is opdrachtgever voor de leerlingen. “Ik was meteen enthousiast over onze samenwerking, en ik ben ontzettend benieuwd naar de ideeën die de leerlingen voor ons kunnen uitwerken en het profijt dat onze cliënten ervan kunnen hebben. Ik hoop dat ze ook veel plezier gaan beleven in het project!”

Tijdens  de startbijeenkomst spraken Wendy en Emma met de leerlingen over hun beeld van de zorg. ‘We vroegen de leerlingen aan welke instellingen ze denken, welke beroepen ze kennen, waar technologie al een rol speelt.’ Verder vertelden ze dat vernieuwing centraal staat, wat betekent dat iedereen creatief moeten denken. Er werden tips uitgewisseld over hoe je jezelf kunt helpen om juist ánders te denken: “The sky isn’t the limit of creativity”.
Aan het eind van de bijeenkomst kwamen de thema’s aan bod waarmee leerlingen aan de slag kunnen gaan.

‘Bijvoorbeeld: Hoe kunnen we via technologie beter in beeld krijgen hoeveel cliënten bewegen, en hoe kunnen we ze stimuleren om nog meer te bewegen? Hoe kunnen we zorgmedewerkers enthousiasmeren voor nieuwe technologie? En hoe kunnen we vrijwilligers, die door corona niet kunnen of durven komen, via technologie toch cliënten laten ondersteunen?’ Leerlingen kunnen alles even laten bezinken en dan een definitieve keus maken. Ze hebben voor hun onderzoek en het uitwerken van een advies of ontwerp tot de kerst de tijd.

‘We wensen de leerlingen heel veel succes en plezier! We zijn ontzettend benieuwd naar de uitkomsten,’ aldus de enthousiaste verpleegkundigen.