woensdag, mei 8Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Zonnige scholen gaan energie opwekken in Apeldoorn

Foto: Gemeente Apeldoorn

Op de daken van de twee locaties van het Veluws College Mheenpark liggen sinds kort zonnepanelen. Mheenpark is een van de eerste scholen die zonnepanelen op het eigen dak installeerde. De komende tijd volgen meer dan 30 scholen in en om Apeldoorn.

Door een stekker aan te sluiten stelden leerlingen van Mheenpark samen met wethouder Maarten van Vierssen en directeur Karin Poerstamper het scherm van de zonne-energie-installatie in werking. Op dit scherm is real-time te zien hoeveel stroom de ruim 750 gloednieuwe zonnepanelen op het dak leveren. “En dat is best veel: op jaarbasis genoeg om ongeveer 80 huishoudens van stroom te voorzien.” Aldus Emiel Bello, docent Mheenpark.

Duurzaam voorbeeld
Directeur Karin Poerstamper van Mheenpark beaamt dit: “Ik vind dat scholen een voorloper moeten zijn op het gebied van duurzaamheid. Als school ben je een voorbeeld voor leerlingen. Met de zonnepanelen laten we zien dat je ook op een andere manier energie kunt opwekken. Door middel van het scherm in de school laten we zien wat de panelen opleveren.”
Het zonnepanelen-project is ook geïntegreerd met het onderwijsprogramma van Mheenpark. Poerstamper: “Op onze school kunnen leerlingen meedoen aan het Erasmusproject. Het onderwerp van dit project is ‘Groen ondernemerschap’. Daarmee kunnen we een mooie koppeling leggen met duurzame energie en de zonne-energie die we zelf opwekken. We zijn blij dat we het zonnedak dankzij de steun van de gemeente Apeldoorn en de Taskforce Zonne-energie konden realiseren.”

Samen met andere scholen
Naast Veluws College Mheenpark worden ook de andere zes scholen van de Veluwse Onderwijsgroep zonnepanelen op het dak geplaatst. Ook scholen van PCBO, Leerplein 055 en CSO krijgen op hun locaties zonnepanelen. Hiervoor is een gezamenlijk aanbestedingstraject gestart. Jacobus Fruytier Scholengemeenschap heeft eerder zijn eigen zonneproject gerealiseerd. Schoolkoepelorganisaties CNS en Cordeo voeren deze operatie nog  uit voor twee vestigingen in Apeldoorn.

Gemeentelijke steun
De gemeente Apeldoorn ondersteunt het project met een lening van 1,5 miljoen euro en gratis advisering door de Taskforce Zonne-energie van de Omgevingsdienst Veluwe en IJssel. Dat geld is beschikbaar gesteld vanuit het budget voor onderwijshuisvesting. Wethouders Maarten van Vierssen (energie) en Nathan Stukker (onderwijs): “Het is geweldig dat deze scholen zo actief meedoen aan de Apeldoornse energietransitie. Mooi om te zien dat ook docenten en leerlingen dit omarmen en dat het zonnedak onderdeel is van het lesprogramma. De leerlingen weten inmiddels bijna meer over zonnepanelen dan wij! Als gemeente stimuleren we deze ontwikkeling graag met onze lening. We nodigen ook sportverenigingen, clubhuizen en instellingen in onze gemeente uit om hun daken te benutten. Want elk dak telt!”

Klaar in het najaar
In het najaar van 2021 moeten alle daken van 36 scholen met panelen belegd zijn. Deze hebben dan samen een totaalvermogen van 1,8 MWp (MegaWattpiek) en wekken jaarlijks 1,7 miljoen kWh (kiloWattuur) schone zonnestroom op. Dit is genoeg om ongeveer 560 gezinnen een jaar lang van stroom te voorzien.

Aan de slag met zonnedaken?
Bedrijven, maatschappelijke organisaties en sportclubs die zelf aan de slag willen met zonnepanelen op hun dak kunnen terecht op de website van de Taskforce Zonne-Energie.
Particuliere huiseigenaren kunnen meedoen aan de Apeldoornse zonnepanelen-inkoopactie die momenteel loopt. Meer informatie op www.energiekapeldoorn.nl/zonnepanelenactie.