zondag, juli 14Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Zoektocht en experiment in De Ateliers

Foto: Anja Straathof

In het schildersatelier staan her en der schilderijen. De oranjerie is nu nog de plek waar sinaasappel­boompjes overwinteren. Maar vanaf zaterdag 30 maart staan alle ruimtes van De Ateliers aan de Zilverschoon 37 in Apeldoorn in het teken van een expositie van vier kunstenaars. Zaterdagmiddag 30 maart om 15.00 uur verzorgt stadsdichter Aad van der Waal de opening en is er sfeervolle muziek. Tussen 31 maart en 14 april is de tentoonstelling gratis te bezoeken op zaterdagen en zondagen van 13 tot 17 uur.

Naar buiten treden
Marjan Engelaar, Arie van der Plas, Trudy Harleman en Douwe Huisman hebben samen z’n 35 van hun eigen schilderijen geselecteerd. Al een aantal jaren krijgen ze les van de Apeldoornse schilder Jacqie Vink. Nu is het tijd om naar buiten te treden. Jacqie zegt daarover: “Stuk voor stuk willen ze beter leren schilderen. En dat lukt zeker! Daarbij gaat het niet alleen om de schildertechniek. Ik vind het ook belangrijk dat je als kunstenaar kennis hebt van je materialen, dat je zorgt voor een goede lijst om het werk. En ook het exposeren hoort erbij, met alles wat daarbij komt kijken.”

Losse uitstraling
Arie van der Plas heeft bijna 20 jaar les van Jacqie. “Het werk dat ik eerst maakte, was vaak abstract. Nu ben ik meer aan het experimenteren geslagen; ik werk niet meer met penseel, maar gebruik paletmes en spatel. Mijn landschappen zijn steeds een ware zoektocht. Inmiddels hebben ze een zekere losse uitstraling.”

Zelfportretten
“Ik begon ooit met tekenen in krijt, maar stapte over op schilderen met acryl en olieverf”, vertelt Douwe Huisman. “Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken. De verschillende onderwerpen hebben dat ook. Ik heb bijvoorbeeld meerdere zelfportretten gemaakt. Dat zijn zeker geen fotografische weergaven, hoor. Ik probeer wel de juiste verhoudingen te vinden en zoek naar goede nuances.”

Waarom zou iedereen moeten komen kijken? Douwe: “Om te zien wat onze verbeelding is van de werkelijkheid.”