vrijdag, mei 24Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Zeventig procent van Apeldoorn voor vuurwerkvrije zones

Foto: M. Sprangh Photography/Beeldbank Apeldoorn

Een ruime meerderheid (70%) van de Apeldoornse inwoners is voor vuurwerkvrije zones. 58% van de inwoners zou graag zien dat in Apeldoorn helemaal geen consumentenvuurwerk meer wordt afgestoken. Dat blijkt uit een representatief onderzoek die in opdracht van de gemeenteraad van Apeldoorn is uitgevoerd door bureau Kennis en Verkenning uit Deventer. Het is nu aan de raad wat zij met de resultaten van het onderzoek doen.            

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat Apeldoorners het meeste overlast ervaren van de harde knallen en stank- en rookoverlast. Deze overlast wordt vooral ervaren door inwoners de dagen voor de jaarwisseling wanneer vuurwerk afsteken al verboden is. De buurten waar het meeste overlast ervaren wordt van vuurwerk tijdens de jaarwisseling zijn: Bosgebied Hoog Buurloo, Hoog Soeren, Bosgebied Beekbergen-West en Wenum.

De top drie vuurwerkvrije zones met de meeste prioriteit zijn volgens de inwoners: het dierenasiel, de eigen buurt en de kinderboerderij of manege. De bewoners uit Uddel, Miggelenberg ,Orden en Hoog Soeren prioriteren de ‘eigen buurt’ als hoogste om aan te wijzen als vuurwerkvrije zone.

Het onderzoeksrapport is te vinden via https://www.apeldoorn.nl/onderzoek.