donderdag, december 7Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Woningmarkt heeft het moeilijk door weinig aanbod en snel stijgende prijzen

Foto: Rodenburg Makelaars

Het aantal keuzemogelijkheden voor woningzoekers is beperkt in Apeldoorn, Deventer en Zwolle. Er staan ruimschoots minder woningen te koop dan in 2008, terwijl er per kwartaal veel meer woningen van eigenaar wisselen.

De druk op de markt is daardoor hoog, de nieuwbouwproductie is nog niet voldoende om hier verandering in te kunnen brengen. Dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q3 2018 van Rodenburg Makelaars (partner in Dynamis).

Voor het eerst minder dan duizend woningen in aanbod in Apeldoorn
In de gemeente Apeldoorn is het aantal aangeboden woningen met bijna een vijfde afgenomen in een jaar. Hierdoor staan voor het eerst sinds de start van de registratie in 2008 minder dan duizend woningen te koop. In Deventer is reeds een keerpunt ontstaan in het aanbod. Na een jarenlange daling van het aantal beschikbare woningen in aanbod, is voor het tweede kwartaal op rij is het aanbod licht toegenomen.

Nieuwbouw laat te wensen over in Apeldoorn en Deventer.
Momenteel kent Deventer het laagste aandeel nieuwbouwaanbod van alle gemeenten in de provincie Overijssel. Slechts 3% van de te woningen die te koop staat is nieuw, ook Apeldoorn kent met 7% nieuwbouw een beperkt aanbod. Er vinden zo onvoldoende aanvullingen vanuit de nieuwbouw plaats om de marktdruk te doen afnemen. In Zwolle zijn deze aanvullingen er wel en vormt de nieuwbouwproductie de drijfveer achter het hoge aantal verkopen. Door de grote vraag is dit echter nog niet afdoende om het beperkte aanbod te doen toenemen.