zondag, september 24Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

WK Volleybal in Apeldoorn groot succes!

Foto: Rob Voss

Het Wereldkampioenschap Volleybal voor vrouwen in Nederland, dat op 15 oktober werd gewonnen door Servië, heeft 125.000 toeschouwers getrokken. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat het WK in ons land werd gehouden.

Met de finale tussen Servië en Brazilië in een uitverkocht Omnisport Apeldoorn (6.500 toeschouwers) kwam een einde aan het toernooi, dat ook voor een deel in Polen werd gehouden. Servië, dat met 3-0 zegevierde, won vier jaar geleden op het WK in Japan ook al goud. In de ‘kleine’ finale rekende Italië in drie sets af met de Verenigde Staten en won hiermee de derde plek.

Trots
“We kunnen heel trots terugkijken op wat we drie weken lang met alle betrokken partijen hebben neergezet”, zei toernooidirecteur Manon Flier na afloop. “Met drie locaties alleen al in Nederland kun je je wel voorstellen voor welke uitdaging we stonden, maar we hebben alleen maar complimenten gehad over hoe het is verlopen. Dit WK heeft voor heel veel positieve aandacht voor volleybal gezorgd.”

Wethouder topsport Jeroen Joon: “Wij hebben Apeldoorn wereldwijd op de kaart gezet als topsport stad. Onze slogan was ‘Apeldoorn welcomes the world’ en dit hebben we met een mooie samenwerking met onder andere Nevobo/FIVB en provincie Gelderland waargemaakt. En daar ben ik ontzettend trots op”.

Maatschappelijke thema’s rondom WK in Apeldoorn
Met thema’s als bewegen en gezonde, duurzame voeding, inclusie en daaraan gekoppelde activiteiten bewees het WK Volleybal ook veel meer te zijn dan alleen een groot internationaal sporttoernooi. Met het WK als katalysator vonden er ruim 40 side-events in Apeldoorn plaats.

Voor kinderen werd onder meer een groots schoolvolleybaltoernooi georganiseerd in Omnisport Apeldoorn. Kinderen stonden ook centraal bij de kick-off van het WK op het Marktplein, waar 200 schoolkinderen getrakteerd werden op een gezonde lunch en een middag vol volleybalactiviteiten. Het WK volleybal werd deze zomer in de Apeldoornse binnenstad zichtbaar door het World Streetpainting Festival en Painted Street Games in het thema volleybal.

In buurten, wijken en dorpen vonden diverse volleybaltoernooien plaats en zijn er volleybalpakketten ter beschikking gesteld.

Parc Spelderholt was de locatie voor het eerste G-volleybal evenement met deelnemers vanuit Stichting De Klup en Parc Spelderholt. Spelers van Team NL bezochten bewoners van zorggroep Casa Bonita in het kader van de week van de eenzaamheid.

Als blijvende herinnering aan het WK Volleybal Vrouwen zijn er vijf permanente netsportveleden opgeleverd in de gemeente Apeldoorn.