zondag, juli 14Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Winterregeling voor dak- en thuislozen van kracht

Foto: Pixabay

Door het huidige winterse en zeer koude weer geldt er in Apeldoorn op dit moment een speciale regeling voor dak- en thuislozen.

Mensen zonder een dak boven hun hoofd zijn extra kwetsbaar tijdens koude periodes. Onderkoeling en bevriezing kunnen gevaarlijk zijn en negatieve effecten hebben op hun gezondheid. Tijdens de winterregeling zoeken hulpverleners actief contact met mensen die buiten slapen, om hen aan te moedigen gebruik te maken van de opvang.

De winterregeling houdt in dat de nachtopvangvoorzieningen worden uitgebreid van 21.00 uur ‘s avonds tot 09.00 uur ‘s ochtends. Dit gebeurt wanneer ‘s nachts een gevoelstemperatuur van 0 °C of lager wordt voorspeld.

Voor inwoners van de gemeente Apeldoorn is er winteropvang beschikbaar bij Omnizorg of de Maatschappelijke Opvang Jongeren (voor dak- en thuislozen tot en met 22 jaar). Soms kan er om bepaalde redenen gekozen worden voor een andere opvanglocatie, zoals het Leger des Heils of Iriszorg.

Ondanks de kou kiezen sommige mensen ervoor om buiten te blijven. Of dit verantwoord is, wordt individueel beoordeeld. In het uiterste geval heeft de gemeente de mogelijkheid om iemand onvrijwillig naar een binnenlocatie te brengen. De focus ligt echter altijd op het actief aanmoedigen van mensen om vrijwillig gebruik te maken van de opvang.

Het aantal mensen dat buiten slaapt, verschilt sterk en is afhankelijk van het weer. Momenteel zijn er ongeveer 16 mensen die buiten slapen in Apeldoorn. Elke dag wordt hun situatie opnieuw beoordeeld door hulpverleners, gebaseerd op de voorspelde vorst. Voor het weekend maakten zo’n 4 à 5 personen gebruik van de winteropvang. Sinds afgelopen weekend is dat aantal gestegen tot ongeveer 12.