woensdag, december 6Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Winnaars Plein van de Stad ontwerpwedstrijd voor scholen: Terebint en Heuvellaan

Foto: Maarten Sprangh

Een verrassing voor de leerlingen van de Terebint (groep 7) en de Heuvellaan (groep 3). Vanochtend stonden wethouders Mark Sandmann en Nathan Stukker in hun klas om hen een Plein van de Stad winnaars-cheque te overhandigen. De Terebint had de meest bijzondere maquette aangeleverd en Malin Versluis van de Heuvellaanschool werd geëerd om haar meest bijzondere kleurplaat. Zij hebben met de hele klas een bezoekje aan de film in bioscoop VUE gewonnen.

Het huidige Marktplein is aan vervanging toe. Vanaf deze week kunnen alle Apeldoorners hun stem uitbrengen op hun favoriete ontwerp voor het nieuwe Marktplein. De keuze voor een nieuw Marktplein ligt volledig in de handen van inwoners van de gemeente Apeldoorn. Ook kinderen vanaf zes jaar kunnen stemmen. Wethouder Mark Sandmann: “Het Marktplein is van iedereen; het plein van onze stad. Daarom vind ik het belangrijk dat Apeldoorners zelf het beste ontwerp kunnen kiezen, ook kinderen. Zij zijn immers onze toekomst”. Van 7-17 december kunnen Apeldoorners hun stem via de website www.pleinvandestad.nl uitbrengen. De bekendmaking van het winnende ontwerp is op donderdag 20 december van 16.00-18.00 uur op het Marktplein.

Wat vooraf ging: een zorgvuldig traject
Dit voorjaar is uitvoerig gesproken met belanghebbenden zoals ondernemers aan het Marktplein en vertegenwoordigers van de warenmarkt en de gemeente. Samen zijn deze partijen gekomen tot een plan met uitgangspunten. Deze criteria, denk daarbij aan voldoende ruimte voor de markt, een Apeldoorns icoon en ruimte voor groen en water, namen de bureaus mee in hun ontwerpen. De afgelopen maanden werkten vier gerenommeerde ontwerpbureaus aan de nieuwe ontwerpen. De gemeente heeft deze ontwerpen inmiddels getoetst aan de opgestelde criteria en beoordeeld dat ze alle vier daar aan voldoen. Het is nu volledig aan de Apeldoornse kiezer welk ontwerp straks de basis vormt voor het nieuwe Marktplein.

Het vervolg
Het winnende ontwerp vormt de basis voor het nieuwe Marktplein. Het schetsontwerp wordt de komende maanden door het winnende bureau, in nauwe samenspraak met de gemeente, omgezet naar een definitief ontwerp. In 2020 gaat het plein op de schop; in 2021 kan elke Apeldoorner genieten van een nieuw Marktplein.