woensdag, juni 12Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Viering 100 jaar eerste radioverbinding Radio Kootwijk met Nederlands Indië

Foto: Foto: Beeldbank Apeldoorn Marketing

Op 5 mei 2023 is het precies honderd jaar geleden dat de eerste radiotelegrafie-verbinding tot stand kwam vanuit Malabar in het voormalige Nederlands-Indië met Radio Kootwijk op de Veluwe. Dit feit vieren de landelijke Vereniging van Radio Zend Amateurs, de Stichting Indisch Erfgoed en de Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn in het weekend van 6 en 7 mei 2023.

Met medewerking van Staatsbosbeheer, de Dorpsraad Radio Kootwijk, de Commissie Viering 100 jaar Radio Kootwijk en de Vereniging Oud Apeldoorn zijn belangstellenden mét een toegangsbewijs op die dagen van harte welkom om getuige te zijn van het leggen van verbindingen door de zendamateurs en het bezichtigen van een bijzondere expositie in het voormalige zendgebouw.

Toegang tot het monumentale gebouw is beperkt en is 6 euro per persoon, inclusief koffie/thee en iets lekkers. In de zenderzaal zijn diverse gidsen van Staatsbosbeheer aanwezig om uitleg te geven over het gebouw en de omliggende natuur.

Op het buitenterrein zijn Hollandse ijsjes en Indische lekkernijen te koop. Ook lokale ondernemers presenteren zich

Kaartjes kunnen alleen online gekocht worden via  https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/100-jaar-radio-verbinding. Op zaterdagochtend en de hele zondag zijn verschillende tijdsblokken beschikbaar. Hierbij geldt: vol = vol

(Zaterdagmiddag is er een besloten bijeenkomst voor genodigden).

Radio Kootwijk ligt in een autoluw natuurgebied. Aangeraden wordt om met de fiets te komen. Ook rijden elk half uur pendelbussen vanaf station Apeldoorn via de Hoogbuurloseweg. De bussen stoppen onderweg onder andere op de carpoolplaats bij de A1. Voor auto’s zijn beperkte parkeermogelijkheden op 500 meter lopen van het hoofdgebouw.