woensdag, december 6Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Vanaf 7 december nieuwe expositie ‘Kunst in dok Zuid’

Foto: CODA | Mientje Severin

In dok Zuid zijn vanaf 7 december weer nieuwe werken te zien in de expositie Kunst in dok Zuid. Tijdens de reguliere openingsuren kunnen bezoekers  werken bekijken van Mientje Severin, Katarina Jankowski en Gerda Dapper. De toegang tot dok Zuid (1e Wormenseweg, Apeldoorn) is gratis.

Zo lang  Mientje Severin (Zutphen, 1953) zich kan herinneren, heeft ze altijd al getekend. Als kind thuis en op school en vanaf haar 18e eerst bij ‘Het Palet’ in Zutphen en vervolgens bij een tekengroep in Doetinchem. Ook volgde ze verschillende lessen in binnen- en buitenland, veelal landschap in aquarel. Severin heeft drie jaar in Burkina Faso gewoond, waar ze tekenles gaf. De menselijke figuur blijft haar belangrijkste inspiratiebron: ze schildert met acryl en olieverf naar levend model, maar neemt daarnaast ook foto’s van haar reizen als uitgangspunt voor portretten in alkydolie. Sinds 1996 maakt ze deel uit van het Deventer modelschilderscollectief, waar wekelijks naar model getekend/geschilderd wordt, en sinds 2009 is ze lid van Kunstkring Voorst. Haar werken zijn ook te zien op www.mientjeseverin.blogspot.com.

Passie voor de kunst, een creatieve geest, honger naar kennis en liefde voor de natuur kenmerken Katarina Jankowski. Zij is gevormd door twee landen: Polen, waar ze geboren is en Nederland, waar ze sinds 1988 woont. Haar schilderavontuur begon bij aquarelmeester Willem van Bilzem en zo is haar hobby haar passie geworden. In het begin autodidact, versterkt door diverse workshops en een paar jaren op de Vrije Academie in Nunspeet, is ze in 2015 cum laude afgestudeerd aan de Academie voor Kunst en Ambacht. Hier heeft ze de geheimen van de klassieke technieken leren kennen. Tot haar oeuvre behoren zowel de klassieke schildertechnieken als ook werken met olieverf en aquarel. Jankowski verzorgt in haar atelier (Kateliér) verschillende workshops en cursussen gegeven; kijk voor informatie op www.katarina-art.nl.

Voor Gerda Dapper vormen portretten de hoofdzaak in haar werk. Ze maakte haar eerste portretjes van oude mensen die rustig op de stoel zaten. Later ontstond de liefde voor het Afrikaanse portret, omdat ze als twintiger in Afrika gewerkt heeft. De botstructuur en het kleurgebruik waren een nieuwe uitdaging bij het schilderen van deze portretten. Bij portretschilderen is het de kunst om in korte tijd de essentie van de persoon te vangen. Ook schildert ze graag in de buitenlucht, met wisselend licht. Goed kijken en snel kunnen werken is en blijft voor Dapper een uitdaging.

Houd bij je bezoek aan CODA rekening met de maatregelen en richtlijnen die op dat moment gelden, zoals het dragen van mondkapje. Meer over deze en andere maatregelen is te lezen op www.coda-apeldoorn.nl/altijdwelkom.

Je vindt dok Zuid aan de 1e Wormenseweg 460 in Apeldoorn. Kijk voor algemene informatie over dok Zuid op www.accres.nl/portfolio/dok-zuid; de openingstijden van CODA dok Zuid vind je op www.coda-apeldoorn.nl/openingstijden.