vrijdag, september 29Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Van sprookjesprins tot “schavuit” van Oranje

Foto: Stichting Koninklijk Apeldoorn

De jaarlijkse lezing van de Stichting Koninklijk Apeldoorn  zal dit jaar plaatsvinden op vrijdag 18 november 2022 om 20 uur in de Grote Kerk aan de Loolaan in Apeldoorn. Het programma bestaat dit jaar voor een groot deel uit gesproken woord. De historicus en oud-geschiedenisdocent Evert de Graaf uit Putten geeft een uitgebreide toelichting met passende beelden over prins Bernhard waar hij een studie over heeft gemaakt. In de Grote Kerk worden deze avond onderscheidingen van prins Bernhard getoond.

Over het leven van prins Bernhard is al veel bekend. Het gezegde “Van de prins geen kwaad weten” geldt niet voor prins Bernhard. In een interview in 2001 met de toen bekende TV-presentatrice Maartje van Wegen zei prins Bernhard: ‘Misschien heb ik er iets teveel op vertrouwd dat mijn reputatie niet aangetast kon worden en heb ik domme dingen gedaan. Maar ik heb er geen uur minder om geslapen’. De in 1911 in Jena (Duitsland) geboren prins bouwde zijn reputatie zorgvuldig op. In de jaren 30 werd hij beschouwd als droomprins. Dit leidde tot zijn  huwelijk met prinses Juliana op 7 januari 1937. Opmerkelijk als Duitse prins was zijn rol in de Tweede Wereldoorlog waarin hij uiteindelijk de held werd van het verzet. Nog steeds is het de vraag of hij de opdracht gaf voor de mislukte aanslag van het verzet op 1 oktober 1944 die leidde tot de razzia in Putten die uiteindelijk  een groot deel van de manlijke bevolking van Putten het leven kostte.

Na de oorlog kwam de reputatie van prins Bernhard stap voor stap in een ander daglicht. Er is veel gezegd en geschreven over de – vermeende – Stadhoudersbrief, die hij aan het begin van de oorlog zou hebben gestuurd aan het Duitse gezag. Verder was er de zogenaamde King Kong-affaire en de meer bekende Greet Hofmans-affaire die zich voor een deel op het Oude Loo afspeelde. Het meest bekend werd de Lockheed-affaire die de monarchie op zijn grondvesten deed schudden. Aan het eind van zijn leven gaf de prins toe (tenminste) 2 buitenechtelijke dochters te hebben. Allemaal zaken die deze avond aan de orde komen.

Evert de Graaf geeft al vele jaren lezingen over de oorlogsgeschiedenis van Putten, de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de Amerikaanse geschiedenis en ook over ons vorstenhuis.

Over het leven van prins Bernhard zijn talloze boeken verschenen en documentaires gemaakt. Veel indruk maakte “Bernhard, een verborgen geschiedenis “ (2010) van Annejet van der Zijl. Aan de lijst boeken over prins Bernhard komt nog geen einde. De bekende schrijver Dik van der Meulen komt in december met een boek waarin hij de draad oppakt waar Annejet van der Zijl stopte. Enkele jaren geleden gaf deze schrijver bij de jaarlijkse lezing van Stichting Koninklijk Apeldoorn een toelichting op zijn boek over koning Willem III (2013). Deze kenners van het leven van prins Bernhard geven soms ook gezamenlijke presentaties.

De Stichting Koninklijk Apeldoorn organiseert sinds 2002 lezingen die onder andere gewijd waren aan koning-

stadhouder Willem III en koningin Mary Stuart II, koning Lodewijk Napoleon, koningin Juliana en prins Bernhard, de koningen Willem I en III en de viering van 200 jaar Koninkrijk in Apeldoorn.

Kaarten voor de lezing op 18 november a.s.  kunnen à € 20,- per persoon worden besteld via  de website www.koninklijkapeldoorn.nl.   De toegangsprijs is inclusief koffie/thee en een drankje na afloop. De avond eindigt om 23.15 uur.

De bijeenkomst wordt georganiseerd op basis van de Corona maatregelen van de overheid. Het Corona protocol van de Grote Kerk is leidend.