donderdag, december 7Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Twee nieuwe buurtbuslijnen vanaf 27 september in Apeldoorn

Foto: RRReis

Vanaf maandag 27 september rijdt er een buurtbus tussen Apeldoorn Station en Berg en Bos (buurtRRReis 512) en tussen Apeldoorn Station en Ugchelen (buurtRRReis 519). De buurtbus is een initiatief van buurtbewoners en wordt gesubsidieerd door de Provincie Gelderland. De bussen worden beschikbaar gesteld door vervoerder Keolis.

Alle buurtbussen in de regio IJssel-Vecht (waar ook Apeldoorn onder valt) rijden onder de naam buurtRRReis. De buurtbussen rijden één keer per uur een vaste route. De bussen worden gereden door vrijwilligers uit de omgeving. De dienstregeling en lijnfolder van alle buurtbussen vindt u op de website van RRReis.

buurtRRReis 512 Berg en Bos
Buurtbus 512 rijdt van maandag t/m zaterdag van Apeldoorn Station via Het Loo naar Berg en Bos. In Berg en Bos stopt de buurtbus bij de haltes Vonderlaan, Arendsburght en Burgemeester Roosmale Nepveulaan. Vervolgens rijdt de bus via het Oranjepark terug naar Apeldoorn Station. Hier sluit de bus aan op de treinen en de stads- en streekbussen van RRReis.

buurtRRReis 519 Ugchelen
Buurtbus 519 rijdt van maandag t/m vrijdag van Apeldoorn Station via Ugchelen Markendoel naar het Gelre Ziekenhuis. Vanaf daar rijdt de bus via Ugchelen weer terug naar Apeldoorn Station. Op de terugweg stopt de bus in Ugchelen bij de haltes Richtersweg, GP Duuringlaan, Heidehof, De Ugchelse kei en de Ugchelsegrensweg. Op Apeldoorn Station sluit de bus aan op de treinen en de stads- en streekbussen van RRReis.

Alternatief voor de lijnbus
De buurtbussen rijden als alternatief voor de lijnbussen die sinds december 2020 niet meer door Ugchelen en Berg en Bos rijden. Harry Blom, voorzitter van de buurtbus Ugchelen zegt hierover: “De vraag naar openbaar vervoer in Ugchelen is groot. Er is nu een alternatief voor de lijnbus waarmee we dorpsbewoners de kans bieden om in Ugchelen of in Apeldoorn te komen. Doordat we iets uitgebreider rijden dan de lijnbus voorheen deed, bedienen we het dorp op maat. Voorafgaand aan de start is er zeer uitgebreid contact geweest met de provincie Gelderland, gemeente Apeldoorn en Keolis. Zij waren allemaal enthousiast.”

Voorzieningen in de bus
De buurtbus biedt plaats aan 8 reizigers. De buurtbussen zien er aan de buitenkant hetzelfde uit als de stadsbussen van RRReis. Voor een ritje gelden de reguliere tarieven van het openbaar vervoer. Betalen kan met OV-chipkaart of pinpas. In de buurtbussen is het niet mogelijk om met een (elektrische) rolstoel te reizen.