maandag, maart 4Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Torentje van stadhuis kleurt blauw om 75 jaar VN te vieren

Foto: Rob Voss | Beeldbank Apeldoorn marketing

De Verenigde Naties (VN) bestaat dit jaar 75 jaar. Om dit heugelijke moment te vieren, kleuren in heel Nederland gebouwen, bruggen, torens, standbeelden, pleinen en fonteinen blauw. In Apeldoorn kleurt deze week ‘ons’ torentje de bekende kleur van de Verenigde Naties en wappert de VN-vlag op het stadhuis. Burgemeester Ton Heerts: “De VN zet zich in voor vrede, veiligheid en solidariteit in de wereld. Heel belangrijk, niet alleen in tijden van oorlog maar ook nu we wereldwijd gezamenlijk het coronavirus tegengaan”.

De Verenigde Naties is een internationaal samenwerkingsverband tussen 193 landen en is ontstaan na het eindigen van de Tweede Wereldoorlog. De VN zet zich in voor vrede en veiligheid in de wereld. Daarnaast zijn thema’s als mensenrechten, gezondheid en armoedebestrijding belangrijk voor de samenwerkende landen.

Verleden en toekomst komen samen
Heerts ziet het belang van het betrekken van jeugd bij de doelstelling van de VN: “Wij kunnen ons bijna niet voorstellen hoe het is om niet in vrijheid te leven. Het is belangrijk om de harde lessen uit het verleden niet te vergeten en door te geven aan de nieuwe generatie. Zij kan met de ambitie van nu en met de dromen over wat beter kan, keuzes maken op weg naar een vredige, duurzame toekomst.”

Speciale band VN en gemeente Apeldoorn
“Gemeente Apeldoorn voelt een speciale band met de Verenigde Naties. Denk aan het Nationaal Ereveld in Loenen, waar Nederlandse vrouwen en mannen die als militair omkomen tijdens VN missies, hun laatste rustplaats vinden. En met het oog op de toekomst ontstaat in deze stad de komende jaren een uniek instituut voor veiligheid in de digitale samenleving. Met de Politieacademie, het opleidingscentrum van de Koninklijke Marechaussee en speciale opleidingen op onze hogeschool Saxion en ROC Aventus komt hier nu al enorm veel vakmanschap vandaan voor allerlei beroepen die ons helpen in vrijheid én veiligheid te leven”.