zaterdag, september 14Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Tijdcapsules van drie basisscholen tot 2025 in bewaring in CODA Archief

Foto: Youtube stil

Van 30 september tot en met 11 oktober had de jaarlijkse Kinderboekenweek plaats en ook in CODA en online was van alles te doen rond het thema ‘En toen?’. Eén van die activiteiten was ‘Maak je eigen tijdcapsule’ waarbij scholen en leerlingen uitgedaagd werden om een eigen tijdcapsule te maken met daarin objecten die herinneren aan deze tijd. Vrijdag 30 oktober werden de drie winnende tijdcapsules bij CODA ingeleverd. Deze capsules worden bewaard in CODA Archief en worden in 2025 weer geopend.

Een aantal leerlingen van obs De Bongerd, PC Jenaplanschool De Ontdekking en PCBO De Wegwijzer kwam vrijdag 30 oktober naar CODA om hun tijdcapsule in te leveren. Zij hebben, samen met hun groep, de speciale doos gevuld met brieven, foto’s en andere objecten die herinneren aan deze coronaperiode. CODA Archief bewaart deze doos tot 2025 in het depot; leerlingen die op dat moment op één van deze basisscholen zitten, zien dan wat leerlingen in 2020 bezig hield.

Ter voorbereiding op het samenstellen van de tijdcapsule ontvingen deelnemende scholen een digitale les over CODA Archief en over de tijdcapsule van het Juliana ziekenhuis die in 1961 tussen de muren was gemetseld. Deze capsule werd bij de afbraak van het ziekenhuis in 2013 gevonden en bevatte objecten die er in 1961 in bewaard werden.

Naast foto’s en krantenberichten schreven leerlingen ook zelf brieven en verhalen over wat hen nu bezighoudt en verzamelden ze informatie op een usb-stick. Al deze objecten worden dus over vijf jaar weer uit het depot van CODA Archief gehaald en hiermee hebben de leerlingen hun geschiedenis geschreven. In 2025 kunnen de leerlingen die dan op school zitten horen, lezen en zien hoe de coronatijd in 2020 beleefd werd.

De inlevermomenten zijn gefilmd en deze zijn te zien op www.coda-apeldoorn.nl/kinderboekenweek. Een korte impressie over het inleveren en de inhoud van de tijdcapsule is ook te lezen op de Facebookpagina van obs De Bongerd.

Eind deze week worden de tijdcapsules officieel door een archivaris in het depot van CODA Archief geplaatst.