maandag, juli 22Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Theatervoorstelling van WirWar in Gelre vanwege Dag van de Beroerte

Foto: L. Hurenkamp

De CVA zorgketen regio Apeldoorn en Zutphen organiseert rond de Europese Dag van de Beroerte een theatervoorstelling door theatergroep WirWar, speciaal voor mensen die een CVA hebben gehad en hun naasten.

Theatergroep WirWar is een groep spelers met (niet) aangeboren hersenletsel/(N)AH.
Ook een beroerte (CVA) valt onder een niet aangeboren hersenletsel. De spelers van theatergroep WirWar vertellen in deze voorstelling over hun ervaringen. Op ontroerende, confronterende en humoristische wijze laten zij zien hoe hun leven met hersenletsel er uit ziet. Door de voorstelling ontstaat ruimte voor begrip en (h)erkenning.

Deze voorstelling ‘De Hoofdzaak’ vindt plaats op woensdagavond 11 mei 2022 en deelname is gratis. Vanaf 19.00 uur is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee. De bijeenkomst begint om 19.30 uur, duurt tot ongeveer 21.00 en vindt plaats in het Auditorium van Gelre Apeldoorn.
Aanmelden is noodzakelijk en kan via het aanmeldformulier op de webpagina: www.gelreziekenhuizen.nl/over-ons/agenda (kijk bij 11 mei).

Wat is een beroerte?
Op dinsdag 10 mei is het de Europese Dag van de Beroerte. Rond deze datum wordt landelijk en internationaal aandacht gevraagd voor het herkennen van een beroerte en wat u moet doen wanneer u of iemand in uw omgeving plotseling één van de verschijnselen van een beroerte heeft. Ook wordt er aandacht gegeven aan hoe u het risico op het krijgen van een beroerte kunt verlagen.

Beroerte is de verzamelnaam voor een TIA, herseninfarct en hersenbloeding. De medische term is Cerebrovasculair Accident (CVA). Bij een beroerte gaat er iets mis in de bloedvaten van de hersenen. Een deel van de hersenen krijgt op dat moment geen zuurstof en voeding meer. Plotseling vallen functies uit. Vaak is er links of rechts van het lichaam een verlamming en soms zijn er spraakproblemen aanwezig. Verder kunnen de gevolgen voor gedrag, karakter, geheugen en denken zeer ernstig zijn. Ieder jaar krijgen zo’n 40.000 mensen in Nederland een CVA. Dat zijn ongeveer 110 mensen per dag.

Gezond leven en signalen van een beroerte herkennen
Een CVA kan veel oorzaken hebben: een te hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte, suikerziekte (Diabetes), overgewicht, hartritmestoornissen, onvoldoende lichaamsbeweging of roken. Door op een gezonde manier te leven, verkleint u de kans op een beroerte.

De 3 meest voorkomende signalen van een beroerte zijn: een scheve mond, verwarde spraak of een lamme arm. Herkent u deze signalen bij u zelf of iemand anders? Bel dan direct 112!

De CVA zorgketen regio Apeldoorn en Zutphen heeft als doel dat patiënten zo snel mogelijk en zonder belemmeringen behandeling en revalidatie kunnen volgen. En dat patiënten met een beroerte op het juiste moment, de juiste zorg op de juiste plaats krijgen.