maandag, juli 22Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Terrein VION Apeldoorn afgesloten door politie op last van VNOG

Foto: Google Maps

Naast de actie op het terrein van slachterij Vion in Apeldoorn, heeft de politie vanmiddag ook het terrein van Vion Retail in Groenlo afgezet. Politie en GGD zijn ook daar bezig met een controle onder de 200 aanwezige medewerkers. Morgenochtend wordt er in de veiligheidsregio’s Noord- en Oost- Gelderland en Gelderland Midden samen met de Duitse en Nederlandse politie aan de grens gecontroleerd of arbeidsmigranten worden vervoerd op een manier die voldoet aan de RIVM richtlijnen.

De directie van Vion moet uiterlijk om middernacht schriftelijk bevestigen dat het vervoer met onmiddellijke ingang veilig en verantwoord is. Bovendien moet vast staan dat er niemand vandaag op de locaties aanwezig was van de lijst van 657 werknemers uit Groenlo die in thuisquarantaine moeten zitten. Gebeurt dat niet, dan legt Ton Heerts een gebiedsverbod op de locatie.

Busjes
Aan het eind van de ochtend zette de politie het fabrieksterrein in Apeldoorn af, omdat er eerder die ochtend tijdens een politiecontrole was vastgesteld dat  in 17 busjes met werknemers van Vion er te veel mensen te dicht op elkaar zaten. Dat ging om 17 busjes. De afzetting gebeurde in opdracht van de voorzitter van de VNOG. Doel was te voorkomen dat de werknemers ook weer met die busjes zouden vertrekken. Daarnaast worden de aanwezigen geregistreerd. Die gegevens worden vergeleken met de lijsten van de Vion slachterij in Groenlo. 657 Medewerkers van die vestiging moeten in thuisquarantaine zitten.

De acties in Apeldoorn en Groenlo zijn gericht op het voorkomen  van verspreiding van het coronavirus onder  de medewerkers van de vleesbedrijven. Ton Heerts: “Het gaat hier om de gezondheid van deze medewerkers, maar ook om de volksgezondheid. Het virus is nog steeds onder ons en maakt nog steeds slachtoffers. Al die afspraken en maatregelen zijn er niet voor niets. En die gelden ook voor VION.”

De voorzitter van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, Ton Heerts, heeft aan het eind van de ochtend opdracht gegeven aan de politie om het terrein voor de productielocatie VION in Apeldoorn af te sluiten. Aanleiding hiervoor was een rapportage van de politie van vanochtend waaruit bleek dat het vervoer van medewerkers niet volgens de RIVM richtlijnen is geregeld. Er zaten te veel mensen te dicht op elkaar in kleine busjes.

Niemand mag meer het terrein op. Iedereen die aanwezig is, wordt geregistreerd. Die lijsten worden vergeleken met de lijsten van de vestiging van VION in Groenlo. De controle gebeurt door de GGD, ondersteund door de brandweer.

De voorzitter heeft ingegrepen omdat de directie van VION zich niet aan de afspraak heeft gehouden om toe te zien op veilig vervoer voor zijn werknemers. Ton Heerts: “Gisteren nog hadden we er vertrouwen in dat de VION zich aan alle afspraken zou houden. Ik heb toen aangegeven dat het vertrouwen duurt zolang VION zich aan de afspraken houdt. Dat is op dit moment niet het geval.”