zondag, juli 14Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Succesvolle workshops uiterlijke verzorging voor patiënten met kanker in Gelre ziekenhuizen

Foto: Medische Fotografie Gelre ziekenhuizen

Stichting Look Good Feel Better organiseert in seizoen 2018/2019 al ruim 10 jaar workshops uiterlijke verzorging bij kanker in Gelre ziekenhuizen Apeldoorn en Zutphen.

Tijdens deze workshops geven beautyprofessionals belangeloos adviezen op het gebied van make-up en huidverzorging aan mannen en vrouwen die in behandeling zijn voor kanker. Het helpt patiënten de uiterlijke gevolgen van kanker en de behandelingen te verminderen. Dat geeft meer zelfvertrouwen, want niemand wil er ziek uitzien.

Zelfvertrouwen
De workshops van Look Good Feel Better worden door de deelnemers over het algemeen als zeer positief beoordeeld. Het is inmiddels uitgegroeid tot een waardevol en vast onderdeel van de oncologische zorg. Petra Odenthal, directeur stichting Look Good Feel Better, legt uit waarom. “Kanker is een ziekte met ingrijpende gevolgen. Lichamelijk én emotioneel vormt het hele traject van ziek zijn een grote belasting. Als dan ook je uiterlijk nog eens verandert, kan dat invloed hebben op je zelfvertrouwen. Wij willen dat zelfvertrouwen met onze workshops teruggeven en ervoor zorgen dat mensen zich even geen ‘patiënt’ voelen.”

Positieve reacties
Tijdens de bijeenkomsten worden daarom concrete tips gegeven waarmee de deelnemers zelf aan de slag kunnen gaan. Zoals: hoe maak je je op wanneer je wimpers en wenkbrauwen zijn uitgevallen? Met welke make-up of crème kun je de gevoelige huid verzorgen? Of wat is mogelijk als haar broos en dun is geworden door chemotherapie? Deelnemers kunnen ook experimenteren met sjaals en mutsjes als zij geen haarwerk willen dragen. Deelnemer Barbara is blij dat ze heeft meegedaan: “Ik keek in de spiegel en herkende mezelf weer.”

Door deze positieve feedback hoopt Petra Odenthal dat er in de toekomst steeds meer Look Good Feel Better workshops georganiseerd kunnen worden. Op dit moment hebben er sinds de oprichting van de stichting meer dan 25.500 mensen een workshop gevolgd en wordt deze in zo’n 73 ziekenhuizen gegeven. Uiteindelijk streeft Look Good Feel Better naar een landelijk dekking. De workshops zijn mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van Roparun en de inzet van vrijwilligers.

De data van de Look Good Feel Better workshops in Gelre ziekenhuizen Apeldoorn en Zutphen en informatie over aanmelding zijn te vinden op www.gelreziekenhuizen.nl/agenda.