dinsdag, april 23Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Stadt Rees krijgt Zilveren Erepenning gemeente Apeldoorn

Stadt Rees door Dietmar Rabich, CC BY-SA 4.0

Stadt Rees heeft vrijdag 30 november 2018 uit handen van burgemeester John Berends de Zilveren Erepenning van de gemeente Apeldoorn ontvangen. Dat gebeurde tijdens de herdenking Kamp Rees in het stadhuis.

Stadt Rees krijgt de erepenning voor haar inspanningen die ze sinds 2004 heeft gepleegd om Apeldoornse oud-dwangarbeiders en de inwoners van de Stadt Rees nader tot elkaar te brengen.

Op 2 december 1944 werden 4.500 mannen uit Apeldoorn weggevoerd naar Duitsland. De jongere mannen kwamen terecht in kamp ‘Grein’ in de Stadt Rees, waar zij onder verschrikkelijke omstandigheden dwangarbeid moesten doen. Velen van hen zijn overleden door afranseling, ondervoeding en ziekte. In 2004 is op het Marktplein in Apeldoorn het monument De Dwangarbeider onthuld. Daar vindt elk jaar een herdenking plaats. Daarbij zijn ook vertegenwoordigers van de Stadt Rees aanwezig. Zij namen het initiatief om de oud-dwangarbeiders en de bevolking van de Stadt Rees nader tot elkaar te laten komen.

Zo is er een zeer intensief contact ontstaan tussen de Stadt Rees en de oud-dwangarbeiders en hun nabestaanden uit Apeldoorn. Door de manier waarop vertegenwoordigers en inwoners van de Stadt Rees zich gedragen, is geen sprake meer van achterdocht of haat, maar van openheid, vrede en vriendschap. De Stadt Rees en haar vertegenwoordigers hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan verzoening en wederzijds begrip. Met de Zilveren Erepenning eert de gemeente Apeldoorn wat de Stadt Rees en haar vertegenwoordigers sinds 2004 hebben gedaan voor de Apeldoornse samenleving.