maandag, juli 22Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Rick Brink brengt bezoek aan ’s Heeren Loo in Apeldoorn

Foto: Kees Erends, Rick Brink en Jan te Loeke in gesprek over de zorg die ’s Heeren Loo biedt op Groot Schuylenburg. | ’s Heeren Loo

Een warm onthaal door Beste Vlogger Dion, het bezoeken van een Very Intensive Care woning en een kijkje in de Innovatieruimte. Het werkbezoek van Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink aan Groot Schuylenburg was veelzijdig, indrukwekkend en ‘fantastisch leuk’, aldus Rick zelf. Woensdag 27 november kwam hij naar het woonzorgpark van ’s Heeren Loo in Apeldoorn. Kees Erends (lid Raad van Bestuur) en Jan te Loeke (regiodirecteur) gaven hem een rondleiding en gingen in gesprek.

Minister van Gehandicaptenzaken
Rick Brink is in juni 2019 in een tv-show van KRO-NCRV gekozen tot eerste ‘minister van Gehandicaptenzaken’. Rick zet zich in voor mensen met een handicap in Nederland. Een belangrijke focus in zijn lobby is bijvoorbeeld dat alle kinderen met een beperking in hun eigen omgeving naar school kunnen gaan en kunnen spelen in hun eigen buurt.

Vloggende ontvangst
Bij aankomst op Groot Schuylenburg werd Rick ontvangen door een vloggende Dion. Dion is onlangs uitgeroepen tot Beste Vlogger van Nederland op de Special Media Awards (voor mensen met een verstandelijke beperking). Hij heette Rick van harte welkom, stelde hem wat vragen en wenste hem veel plezier.

Een eerste kennismaking
Kees Erends en Jan te Loeke vertelden hem uitgebreid over de complexe intensieve zorg op het woonzorgpark. Kees: “Als het met iemand echt niet meer gaat, iemand loopt vast, worden wij gevraagd. Hier op Groot Schuylenburg leveren we zeer complexe zorg. Onze Very Intensive Care woningen zijn daar een voorbeeld van. Wat mij betreft is dit werkbezoek voor hem een eerste kennismaking met deze doelgroep en wordt hier zeker vervolg aan gegeven. Hier vindt prachtige zorg plaats, daar zijn we trots op.” Rick beaamt: “Ik ben minister voor álle mensen met een beperking. Ik ken niet één doelgroep die zo groot is, maar ook niet één doelgroep die zo divers is. Ik wil dus ook kijken wat ik voor deze doelgroep kan betekenen. Minister zijn is nodig.”

Very Intensive Care
Rick bezocht allereerst een VIC-woning. VIC staat voor Very Intensieve Care. Hier wonen mensen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking die vaak moeilijk verstaanbaar gedrag vertonen en vastgelopen zijn in eerdere situaties. In de VIC-woningen wordt gewerkt aan een sterke vertrouwensband tussen bewoners en begeleiders. Jan te Loeke, directeur op Groot Schuylenburg: “Dat het team hier weet wat er nodig is, maakt dat het lukt.” Manager Yvonne vult aan: “Het neemt soms een jaar in beslag om een client goed te leren kennen. Kleine dingen snappen, iemands verleden kennen. We realiseren veel door de continue nabijheid van begeleiders.” Rick bezocht samen met een begeleider de huiskamer en maakte kennis met de bewoners. Die wilden graag weten wie hij was en wat hij kwam doen.

Innovatie uitproberen
Vervolgens nam Rick een kijkje in de Innovatieruimte op Groot Schuylenburg. Hier maakt ’s Heeren Loo het leven van mensen met een verstandelijke beperking leuker, mooier en makkelijker met behulp van zorginnovatie. Rick kreeg uitleg over een VR-bril, een speciale game-controller en de Wonderfoon, een omgebouwde oude draaischijftelefoon die mensen met een beperking mooie liedjes of verhalen laat horen.

“Dit gaat me helpen”
Rick aan het einde van zijn werkbezoek: “Ik heb een hele goede indruk gekregen van mensen met diverse beperkingen en achtergronden. Dat gaat me verder helpen in mijn werk als minister van Gehandicaptenzaken. Ik hoop, en weet wel zeker: tot ziens.”