vrijdag, september 29Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Rechtszitting Living History’s op de locatie Herenhul

Foto: Erfgoedplatform Apeldoorn

Op de locatie HERENHUL in het landgoed Bruggelen, gelegen tussen Beekbergen en Ugchelen, was vanaf de 13e eeuw de Hoge Bank van het Veluws Landgericht gevestigd. Hier kwamen de hertogen van Gelre samen om klaringen (rechtszittingen) te houden. De oudste historische vermelding van het landgericht dateert uit het jaar 1243, maar het is niet onmogelijk dat de traditie op het Herenhul dateert uit de periode waarin de plaats in het centrum lag van het ijzerindustriegebied.

In het jaar 2018 is, in het kader van het Erfgoedfestival “Gelderland Grensland” een rechtszaak in hoger beroep uit het jaar 1463 nagespeeld.
Met steun van het Fonds voor Cultuurparticipatie wordt nu een rechtszaak uit het jaar 1625 na gespeeld, d.w.z. eerst diverse inleidende scenes, gevolgd door de uiteindelijke klaring in hoger beroep op het Herenhul.

De Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn verzorgt de presentatie en verbeelding van deze geschiedenis m.m.v. het Geldersch Landschap en Kasteelen, toneelgroep o.l.v. Aad van der Waal, Muziektheater Apeldoorn, het Vertelgenootschap Apeldoorn en wordt ondersteund door diverse partners van het EPA.

De voorstellingen vinden plaats op zaterdag 27 augustus om 11.00, 13.30 en 16.00 uur en op zondag 28 augustus om 11.00 en 13.30 uur.

Bij elke voorstelling kunnen vanwege de beperkte ruimte ongeveer 150 personen aanwezig zijn. Bij veel belangstelling worden er zo nodig extra voorstellingen ingelast.
Toegang is gratis: kom op tijd en vol is vol! Er zijn beperkt zitplaatsen beschikbaar. Het terrein is zeer moeilijk toegankelijk voor rolstoelen en rollators!

Toegang via het Herenhul (verlengde van de Zuster Meijboomlaan) vanuit Ugchelen bij het toegangshek rechts na het viaduct A1. Parkeren auto’s op de parkeerplaats voor het A1 viaduct en fietsen tegenover het toegangshek. Voor meer gegevens zie website : www.erfgoedplatformapeldoorn.nl.