donderdag, december 5Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Preventieve bestrijding eikenprocessierups van start

Foto: Pixabay

Jeuk, huiduitslag en irritatie van ogen of luchtwegen: deze klachten kunnen brandharen van de eikenprocessierups veroorzaken bij mens en dier. Om overlast zoveel mogelijk te voorkomen, halen we niet alleen nesten weg in de zomer maar zetten we ook in op preventieve bestrijding. Vanaf 17 mei starten we met preventief bespuiten van eikenbomen.

Volksgezondheid
Preventieve bestrijding is nodig vanwege onze verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid. We zetten steeds meer in op ecologie en natuurlijke bestrijding, maar dit is niet genoeg om de zomerse plaag tegen te gaan. Daarom gebruiken we ook het biologische middel Xentari. Dit middel wordt met een hogedrukspuit in de boomkronen gespoten. Zo voorkomen we dat eikenprocessierupsen zich verder ontwikkelen. De exacte locaties zijn te vinden via een kaart op deze website.

Minder bomen preventief bespoten
Dit jaar hebben we de locaties voor preventieve bestrijding extra goed onderzocht. De prioriteit ligt bij plekken waar veel mensen komen, zoals drukke fiets -en wandelpaden maar ook schoolpleinen. Daarnaast nemen we locaties mee waar voorgaande jaren veel overlast van eikenprocessierupsen was. Hiermee komen we in totaal uit op 5000 bomen: een halvering ten opzichte van vorig jaar.

Ecologische balans
Een goede ecologische balans is een manier om natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aan te trekken. Tegelijkertijd is dit belangrijk om schade door droogte te beperken en ecologische waarden te vergroten. Door bijvoorbeeld afwisselende boomsoorten, minder maaien rondom bomen en een mulchlaag rondom bomen, vergroten we schuilmogelijkheden voor fauna en nectar. Ook zijn er volop botanische bloembollen aangeplant nabij bomen: maar liefst 4300 m2 verspreid door Apeldoorn. Dat geeft een kleurrijke uitstraling en helpt bovendien bij het bestrijden van de eikenprocessierups.