woensdag, december 6Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Poëzieavond in CODA Museum op donderdag 2 juni

De natuur is al eeuwenlang een bron van inspiratie voor kunstenaars, dichters en schrijvers; van William Wordsworth tot Toon Tellegen en van Barent Cornelis Koekkoek tot de kunstwerken in de tentoonstelling Inside the outside – pioneers in lens-based media, te zien in CODA Museum tot en met 25 september. Tegen de achtergrond van deze prachtige tentoonstelling die de relatie tussen mens en natuur onderzoekt, vindt op donderdag 2 juni de Poëzieavond plaats. Evenals de Poëzieweek eerder dit jaar staat ook deze Poëzieavond in het teken van de natuur. Stadsdichter Herman Kattemölle en spreker Guus Essers presenteren de avond. Stadsorganist Toon Hagen verzorgt de muzikale intermezzo’s op de piano.

De stadsdichter en -organist brengen daarnaast samen met Guus Essers en zangeres Ineke Telgen een aantal gedichten ten gehore die Herman Kattemölle eerder op muziek zette. Er zijn voordrachten van André de Graeff, Kees Kuiper en Ineke Telgen. Ook de gedichten van Annette Akkerman, Desiree Mekke en Els de Groen – de prijswinnaars van de dichtwedstrijd Nationale Poëzieweek 2022 – worden voorgedragen. Voor deze wedstrijd lieten zij zich tijdens de Poëzieweek in januari van dit jaar inspireren door het thema natuur, een foto van stadsfotograaf Sven Scholten en een gedicht van Herman Kattemölle. De winnende gedichten zijn met een lasersnijder uitgesneden in CODA ExperienceLab en te zien in CODA Bibliotheek.

Over de tentoonstelling Inside the outsidepioneers in lens-based media
Inside the outside onderzoekt met het werk van 17 kunstenaars de relatie tussen mens en natuur en heeft zijn oorsprong in het werk van Richard Tepe (1864-1952), een van de eerste natuurfotografen in Nederland en met werk vertegenwoordigd in de collectie van CODA Archief. Toen hij zijn camera aan het eind van de negentiende eeuw oppakte, was er voor het eerst aandacht voor natuurbescherming in Nederland. Zijn foto’s hebben daar een belangrijke bijdrage aan geleverd. De hedendaagse kunstenaars in Inside the outside delen met Richard Tepe de liefde voor de natuur en  beschikken evenals Tepe over groot vakmanschap dat ze combineren met het lef om te experimenteren. Maar ondanks die overeenkomsten zijn het perspectief op de natuur en de uitvoering van het werk wezenlijk anders. Niet alleen door een sterk veranderd landschap, maar ook door digitalisering en technische ontwikkelingen. In de tentoonstelling is het analoge werk van Richard Tepe opgenomen en digitale fotografie, projecties, diafilms, polaroids, animaties, beeldelementen uit de gamewereld en een stop-motion film. www.coda-apeldoorn.nl/theoutside  

Kaartverkoop
Kaarten voor de Poëzieavond in CODA Museum (inloop 19.00 uur, aanvang 19.30 uur) op donderdag 2 juni aanstaande kosten met CODA pas € 5,- en zonder CODA pas € 7,50. Aanwezig zijn? Koop je kaarten dan hier! In de pauze geniet je van een drankje of een korte rondleiding door Inside the outside. 

Doe mee met de Bibliotheekblad Schrijfwedstrijd!
Heeft de Poëzieavond je geïnspireerd en klim je graag zelf in de pen? Doe dan mee met de Bibliotheekblad Schrijfwedstrijd! Vertel in eigen woorden wat de bibliotheek voor jou betekent of hoe de bibliotheek jouw leven heeft veranderd. Je bijdrage mag een verhaal, gedicht, column of rap zijn, maar mag niet meer dan 1500 woorden tellen. Meedoen kan tot en met 1 augustus 2022. De beste 15 inzendingen worden gebundeld in een boek. Kijk voor meer informatie op  https://bibliotheekblad.nl/schrijfwedstrijd/