donderdag, september 28Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Peter-Jan de Wilde nieuwe Stadsdichter Apeldoorn

Foto: Peter Lous

Peter-Jan de Wilde wordt de nieuwe Stadsdichter van Apeldoorn. Hij neemt in januari de pen over van de huidige Stadsdichter Herman Kattemölle. Peter-Jan zal de komende twee jaar deze rol vervullen.

De stadsdichter is ‘poëtisch ambassadeur’ van Apeldoorn. Iemand die met een speciale blik naar de stad kijkt, ziet wat anderen niet zien en zegt wat anderen niet zeggen. Actuele Apeldoornse gebeurtenissen, maatschappelijke thema’s en alledaagse dingen vormen de inspiratie voor de gedichten. Een deel van deze gedichten wordt uitgebracht op ansichtkaarten, die gratis te krijgen zijn bij verschillende boekhandels in Apeldoorn. Ook draagt de Stadsdichter zijn gedichten voor bij speciale gelegenheden.

Apeldoorn heeft al sinds 2009 een Stadsdichter. “Peter-Jan speelt met taal op een andere manier dan zijn voorgangers. Dat trok onze aandacht” vindt de commissie Stadsdichter die Peter-Jan heeft voorgedragen. De voormalig huisarts startte op de middelbare school met cabaret, in zijn studententijd ontdekte hij het theater. Naast zijn baan als huisarts begon hij met schrijven. De nieuwe Stadsdichter heeft zes theaterstukken geschreven, waarin hij zelf ook met veel plezier op de planken heeft gestaan. In zijn vakanties legt hij mensen en plaatsen vast in verzen van zes regels. Die hobby gaat hij de volgende twee jaar verder uitbouwen in zijn rol als stadsdichter van Apeldoorn. “Ik hoop tal van onderwerpen, die ik als Stadsdichter tegen kom, in deze zes regels te vangen. Geen keurslijf, wel een uitdaging!” vertelt Peter-Jan.

Op donderdag 26 januari 2023, tijdens de Nationale Poëzieweek in CODA, wordt de nieuwe Stadsdichter voorgesteld aan het Apeldoornse publiek en wordt afscheid genomen van zijn voorganger Herman Kattemölle.