zondag, juli 14Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Oprichting Stichting Röntgen Apeldoorn

Foto: Nicola Perscheid

Als het aan de Apeldoornse initiatiefnemers ligt wordt 2020 het ‘Röntgenjaar’. Het is dan 175 jaar geleden dat Wilhelm Conrad Röntgen op 27 maart 1845 werd geboren. Op 8 november 2020 is het exact 125 jaar geleden dat hij de naar hem genoemde Röntgenstraling ontdekte.

Daarom is op 23-mei-2019 de Stichting Röntgen Apeldoorn opgericht. Deze stichting stelt zich ten doel om, in het kader van de bescherming van ons erfgoed de persoon Wilhelm Conrad Röntgen, als ex-dorpsgenoot een blijvende plaats in de Apeldoornse en Nederlandse samenleving te geven. Dit uiteraard vanwege het belang van zijn ontdekking voor de medische wereld, wetenschap, veiligheid en industrie.

De Stichting komt voort uit een initiatiefgroep, waarin twee Apeldoornse oud-radiologen, Stichting Apeldoornse Monumenten, CODA en anderen participeren. Zij ontwikkelen plannen om blijvende herinneringen te realiseren aan de wereldberoemde natuurkundige Wilhelm Conrad Röntgen, die tussen 1848 en 1862 opgroeide in Apeldoorn en dus als ‘wereldberoemde Apeldoorner’ mag worden beschouwd.

De plannen van de Stichting omvatten op dit moment:

  • Plaatsing van een gedenksteen in het plaveisel voor het huis waar W.C. Röntgen opgroeide; Hoofdstraat 171. Deze steen zal naar verwachting worden onthuld op 27 maart 2020.
  • Daaraan voorafgaand wordt in het Gelreziekenhuis de Apeldoorner W.C. Röntgen op verschillende plekken in het gebouw prominent(er) zichtbaar gemaakt.
  • Na de verbouwing van CODA wordt daar een Röntgenpaviljoen gerealiseerd, waar o.a. diverse toepassingen van röntgenstraling middels simulaties getoond worden, zodat het ook voor de jeugd interessant gaat zijn.
  • Ter gelegenheid van de opening van dat paviljoen zal op 6 november 2020 een symposium plaatsvinden waar, naast alle toepassingen van röntgenstraling ook ruimschoots aandacht zal worden besteed aan het feit dat W.C. Röntgen ook in zijn latere jaren zijn Apeldoornse tijd nooit is vergeten.

In het najaar zal op een website meer te lezen zijn omtrent de Stichting Röntgen Apeldoorn en over de wijze waarop de Stichting haar plannen wil realiseren.