woensdag, juni 12Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Open Monumentendagen op 9 en 10 september 2023

Foto: Foto: Beeldbank Apeldoorn Marketing

‘Levend Erfgoed’. Onder deze noemer vinden op 9 en 10 september de Vrienden Loterij Open Monumentendagen plaats. Locaties die normaal niet te bezichtigen zijn, openen dit weekend hun deuren voor publiek. Apeldoorn neemt dit jaar voor de 37e keer deel aan het grootste cultuurhistorische evenement van Nederland.

Het thema heeft het OMD comité geïnspireerd om een ‘levendig’ programma samen te stellen met mooie monumenten, t.w. woonhuizen in o.a. de Parkenbuurt, maar ook het doen herleven van oude ambachten, muziekinstrumenten, gerechten en kleding!

Belangstellenden in monumentale panden kunnen terecht aan de Paslaan 13, Regentesselaan 11 ( De Pasch) en Bosweg 11, terwijl de natuurliefhebbers keuze hebben uit een bezoek aan de Rotterdamsche Kopermolen in Wenum – Wiesel, de tuin ‘Hof naar Goed Gaan’ bij de OLV kerk of  deelnemen aan een fietstocht in Hoenderloo ( ontginning vml. oerbos).

In Parc Spelderholt in Beekbergen kan men zes monumentale gebouwen temidden van de natuur (  o.a.  zeer oude mammoetboom) bezichtigen en wandelen met een gids van het AGC. De sportievelingen onder de bezoekers kunnen hun hart ophalen in de vml. Fabianus en Sebastianuskerk ( klimwand) en leren schermen in het Westenenkerpark.

Oude ambachten kan men beleven in het prehistorische Hapsdorp aan de Soerenseweg, terwijl uitleg over archeologische vondsten plaats zal vinden in het  Sportpark Orderbos ( naast AV’34 ).

De Stichting Veteraan Autobussen is verhuisd van de Vlijtseweg naar het groenste Bedrijven-terrein Veldhuizen ( vml. MOB complex ) in Loenen ( Veldhuizen 3 – 14), waar  dit weekend Open Huis wordt gehouden met het tentoonstellen van oude bussen, oude brandweervoertuigen, klassieke automobielen,demonstraties door de Dörsclub Lieren en optreden van het Oosterhuuzens Dialectkoor.

In het Westenenkerpark zijn op beide dagen veel activiteiten te beleven, te beginnen met een rondgang door de Muziekvereniging Eendracht door de Metaalbuurt op zaterdagmorgen, gevolgd door clinics ( muziek en sport), optredens van diverse koren en een kunstmarkt.

Oude instrumenten en liederen komen tot leven via troubadours, koren en muziekverenigingen op de locaties Veldhuizen en Parc Spelderholt, maar ook op diverse locaties in het centrum van Apeldoorn!  Daarnaast zullen er vrijwilligers in oude kledij door de binnenstad flaneren!

Gerechten erkend als immaterieel erfgoed ( denk aan gehaktbal, bitterbal, rijsttafel) zijn te verkrijgen in CODA ( restaurant), Herberg Het Oude Loo, Chinees- Indisch  restaurant Fong Sheng, terwijl voor de inwendige mens men ook terecht kan in Station Royaal ( centraal informatiepunt) en het theehuis in het Westenenkerpark.

De officiële opening zal plaatsvinden op zaterdagmorgen 9 september om 11.00 uur in het Auditorium van CODA, met aansluitend de uitreiking van de  SAM Restauratieprijs 2023 en de Monumentenfotowedstrijd 2023.

Benieuwd naar het totale programma?  Kijk dan op www.monumentendagenapeldoorn.nl

Liever een programmaboekje?  Deze zijn gratis op te halen bij CODA ( alle vestigingen), diverse boek – en tijdschriftenwinkels alsmede verscheidene horecagelegenheden.

Of volg het laatste nieuws op Facebook, Instagram @ epa.apeldoorn of op www.erfgoedplatformapeldoorn.nl

Het Mystery Monument diner vindt dit jaar plaats op 9 ( 2 shifts ) en 10 september. Kaarten zijn verkrijgbaar  via www.ticketkantoor.nl/shop/MMD2023