maandag, maart 4Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Onvergetelijk CODA – in huis: activiteit voor mensen met dementie in woonzorgcentra

Foto: CODA

CODA vindt dat cultuur toegankelijk moet zijn voor iedereen, ook voor wie dit (nu) niet vanzelfsprekend is. Om die reden is Onvergetelijk CODA – in huis ontwikkeld: een spel voor mensen met dementie die in een woonzorginstelling wonen. Deze activiteit is tot stand gekomen en uitgevoerd in samenwerking met het Socrateshuis (Klein Geluk), Villa Astra en Villa de Horsting (Stepping Stones) en met Erfgoed Gelderland. Vanaf half juli wordt gestart met een pilot van drie maanden; na deze periode wordt gekeken of dit programma breder aangeboden kan worden.

Begeleiders van de eerder genoemde woonzorghuizen gaan samen met hun bewoners dit spel spelen waarbij kunstwerken in CODA Museum centraal staan. Net als bij Onvergetelijk CODA gaat het er niet om hoeveel iemand van kunst weet, maar gaat het vooral om genieten, gezelligheid en contact hebben. Door samen naar kunst te kijken, verhalen te delen en (spel)opdrachten te doen, worden de kunstwerken als het ware tot leven gebracht. Deze activiteit heeft elke maand een ander thema en de eerste keer is dat ‘kleurrijk’.

Het spel
Het spel wordt gespeeld aan de hand van kaarten, met daarop verschillende soorten vragen en opdrachten. Deze kaarten dagen mensen uit om samen (op een andere manier) naar kunst te kijken en daarover in gesprek te gaan. ‘’Wat ziet u?”, “Past het kunstwerk in uw huiskamer?” en “Als het kunstwerk een geur zou hebben, hoe zou het dan ruiken?” zijn voorbeelden van vragen die worden gesteld. Het thema dient als uitgangspunt voor de vragen, opdrachten en gesprekken.

Pilot
In de pilotperiode wordt dit programma in samenwerking met het Socrateshuis, Villa Astra, Villa de Horsting en Erfgoed Gelderland verder doorontwikkeld. Daarbij wordt onderzocht hoe dit programma breder uitgezet kan worden, zodat ook andere woonzorgcentra na de pilotperiode kunnen deelnemen.

Onvergetelijk CODA – in huis is mede mogelijk gemaakt met steun van Ieders Museum.