woensdag, juni 12Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Ontdek de Gelderse Stedendriehoek met Rondje Erfgoed

Foto: CODA

De Gelderse Stedendriehoek, bestaande uit de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Lochem, Voorst en Zutphen, biedt een rijkdom aan bijzonder erfgoed. Bezoekers kunnen onder meer de nog altijd werkende Papierfabriek De Middelste Molen, de karakteristieke Berkelzomp, de laatmiddeleeuwse Ludgeruskerk, het Stedelijk Museum Zutphen, en de Loenense Waterval, de hoogste waterval van Nederland, ontdekken. Al deze erfgoedlocaties liggen dicht bij elkaar en zijn gemakkelijk te bereiken per fiets, te voet of zelfs met de stoomtrein.

Rondje Erfgoed: Verzamelalbum en Routeboekje
Al deze unieke locaties en verhalen zijn verzameld in het routeboekje “Rondje Erfgoed”. Dit boekje biedt achtergrondinformatie, tips, fiets- en wandelroutes en interessante wetenswaardigheden. De gids bevat foto’s en afbeeldingen van de erfgoedlocaties, maar om het album compleet te maken, kunnen bezoekers stickers verzamelen die zij ontvangen bij een bezoek aan de locaties. Zo wordt dit album een bijzonder aandenken aan jouw Rondje Erfgoed.

Gemeenten en Erfgoedlocaties Aan Het Woord
In het routeboekje delen de vijf deelnemende gemeenten hun erfgoedgeschiedenis en wat er te zien en te doen is. De gids biedt informatie over wandelingen langs beken en sprengen, evenementen, musea en andere bezienswaardigheden. Elke erfgoedlocatie vertelt haar geschiedenis en de activiteiten die bezoekers er nu kunnen ondernemen, zoals rondleidingen, varen met een Berkelzomp, en het leren over historische figuren zoals Aleyda, de heks van Almen. QR-codes in het boekje verwijzen naar websites met actuele informatie over openingstijden en evenementen.

Maak Kans op een Persoonlijke Rondleiding
Bezoekers die alle stickers verzamelen vóór 31 december 2024 maken kans op een persoonlijke rondleiding bij een van de erfgoedlocaties. Stuur een e-mail naar rondjeerfgoed@coda-apeldoorn.nl wanneer je album compleet is. De eerste 20 aanmeldingen krijgen een rondleiding voor twee personen, inclusief koffie en gebak.

Samenwerking en Verkoop
Dit project is mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland en ondersteund door de Tijdelijke subsidieregeling cultuur en erfgoed Gelderse regio Stedendriehoek gemeente Zutphen 2023-2024. Het routeboekje is een resultaat van de samenwerking tussen de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Lochem, Voorst en Zutphen en diverse erfgoedinstellingen zoals CODA Archief & Erfgoed, Museum MORE, Papierfabriek De Middelste Molen, en de Veluwse Stoomtreinmaatschappij.

Het routeboekje “Rondje Erfgoed” is vanaf 29 mei te koop voor € 3,00 bij deelnemende erfgoedinstellingen en gemeenten. Voor een volledig overzicht van de locaties en verkooppunten, bezoek www.coda-apeldoorn.nl/rondjeerfgoed.

Ontdek de Gelderse Stedendriehoek
Met deze gids in de hand kun je de Gelderse Stedendriehoek ontdekken en al fietsend genieten van het bijzondere Gelders erfgoed. Verken de rijke geschiedenis en de prachtige natuur van dit unieke gebied.