zondag, juli 14Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Nationale Zaaidag bij Apeldoornse Kinderboerderijen

Kinderboerderij de maten – eigen foto

Op maandag 22 april is het Nationale Zaaidag en dat wordt gevierd bij de drie kinderboerderijen in beheer bij Accres. De Nationale Zaaidag is een landelijk initiatief van The Pollinators en in het leven geroepen om aandacht te schenken aan de wilde bijen. Bij Kinderparadijs Malkenschoten, Kinderboerderij Laag Buurlo en Kinderboerderij De Maten worden bloemzaden uitgedeeld of op het terrein uitgestrooid. Voor kinderen worden in dit thema per boerderij extra activiteiten georganiseerd.

Bijen hebben het moeilijk omdat in tuinen, bermen en weilanden steeds minder ruimte is voor bloemen. En dat terwijl bijen onmisbaar zijn in onze voedselketen: meer dan 70% van ons voedsel is afhankelijk van de bestuiving door bijen en aanverwante insecten. Hoog tijd om ze een handje te helpen dus. En dat kan! Door te zorgen voor een constant aanbod van voedsel zijn ze beter in staat te overleven. Het zaaien van bloemen helpt de bijen dus direct. Daarom vormt organisatie The Pollinators in aanloop naar 22 april (Nationale Zaaidag) de grootste bijencoalitie van Nederland met hulp van veel verschillende bedrijven en organisaties.

De kinderboerderijen van Accres hebben alle drie een bijenstal en sluiten zich mede daarom graag aan bij deze coalitie. Vanuit de kinderboerderij wordt biologisch bloemzaad uitgedeeld of gebruikt bij een activiteit (bijvoorbeeld zaadbommetjes maken), zodat wijkbewoners in hun eigen tuin of straat bloemzaad kunnen planten waar bijen dol op zijn. De imkers komen deze dag leuke weetjes over bijen vertellen. Daarnaast zijn er alweer wat jonge dieren te bewonderen op de boerderijen en kun je natuurlijk heerlijk spelen. Op deze tweede Paasdag kun je bij Kinderparadijs Malkenschoten ook Paaseieren zoeken en mascotte Binky ontmoeten.