woensdag, april 24Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Monumentale bomen en kunst in Historisch Café

Foto: CODA Museum

Herinneringsbomen, de monumentale kunst van Gaby Bovelander en een andere kijk op het erfgoed uit de CODA-collectie: dat zijn de onderwerpen van het Historisch Café op vrijdag 4 november om 17.30 uur in CODA Café aan de Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn.

Herinneringsbomen
Het groene kapitaal van Apeldoorn: zo noemde boomspecialist Anton Dekker eerder in een publicatie van IVN Apeldoorn de bomen in de stad. In zijn lezing zoomt hij in op een aantal herinneringsbomen, die bij een historische gebeurtenis zijn geplant en zo het collectieve geheugen (blijven) voeden. IVN Apeldoorn houdt al langer een lijst bij van deze herinneringsbomen. Samen met de gemeente Apeldoorn is recent een inventarisatie gemaakt van exemplaren die een specifieke link hebben met de erfgoedthema’s ‘Oranjegeschiedenis en ‘Oorlog, vrede en veiligheid’. Doel is behalve de conditie van de bomen zelf ook ornamenten als een hek of gedenkplaat de aandacht te kunnen geven die ze verdienen. Anton Dekker was van 1973 tot 2018 betrokken bij het Apeldoornse groenbeleid en – beheer en is een bekend bomenexpert. Zo is hij docent van de Bomencursus van IVN Apeldoorn, als inspecteur en adviseur verbonden aan de landelijke Bomenstichting en bestuurslid bij de Bomenstichting Zutphen.

Monumentale kunst
In het boek Fraaier Apeldoorn toont Yvonne de Vries een overzicht van naoorlogse monumentale kunst uit de jaren 1950-1975. Slechts de helft van die werken is bewaard gebleven. Ze zijn te zien in de openbare ruimte en in gebouwen of wachten in de opslag op een mogelijke herbestemming. Zichtbaar, verborgen of verloren gegaan: dankzij het boek blijft deze bijzondere kunst in beeld. Ook verschillende werken van de Apeldoornse kunstenaar Gaby Bovelander (1931-2020) zijn in het boek gedocumenteerd. Haar monumentale werk is nog altijd te zien in veel Apeldoornse kantoren, scholen en fabrieken en in 2005 en 2010 ontwierp ze het glas-in-lood van respectievelijk de kapel in Hoog Soeren en de Jachtlaankerk in Apeldoorn. De stichting Gaby Bovelander, die haar artistieke nalatenschap levend houdt, schenkt tijdens het Historisch Café alle schetsontwerpen van Bovelanders monumentale kunst aan het CODA Archief. Een vertegenwoordiger van de stichting verzorgt een presentatie over leven en werk van de kunstenaar.

The showcase – andere kijk op CODA Collectie
De CODA Collectie bestaat uit meer dan 30.000 objecten met een focus op regionaal erfgoed, hedendaagse kunst en vormgeving. CODA vroeg fotografenduo Scheltens en Abbenes om de collectie te bekijken vanuit een nieuw perspectief. Een van de kerntaken van CODA Museum is archiveren, registreren en presenteren. Maurice Scheltens en Liesbeth Abbenes hebben gedurende 2022 verschillende archief- en beheervormen in het collectiedepot onderzocht. Museale objecten werden voor deze opdracht opnieuw onder de loep genomen. Zo hebben archiefdozen met oud ADO-speelgoed van bovenaf gezien een grafische kracht die doet denken aan schilderijen van Piet Mondriaan en ligt regionale klederdracht rustig in vloeipapier te wachten tot het de museumzaal in mag. In de historische vaandels van regionale verenigingen zie je ingezoomd prachtige handwerkdetails terwijl het tegelijkertijd moderne mode-items lijken. Conservator Els Drummen van CODA licht de totstandkoming van deze tentoonstelling toe.

Nieuws en column
Vóór de pauze van het Historisch Café is er het bekende ‘nieuwsblok’, waarin aanwezigen een minuut de tijd krijgen om een activiteit bij het publiek onder de aandacht te brengen. In haar vaste gesproken column geeft directeur-bestuurder Carin Reinders van CODA haar kijk op een actueel erfgoedonderwerp.  

Het Historisch Café is een initiatief van Erfgoedplatform Apeldoorn en wordt vrijdag 4 november van 17.30 tot 19.30 uur gehouden in CODA Café, Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn. De toegang is gratis.