donderdag, december 7Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Markt met hekken, parkeergarage dicht

Foto: Beeldbank Apeldoorn marketing

Om het coronavirus de kop in te drukken heeft de regering deze week nieuwe maatregelen ingevoerd. De horeca moet opnieuw de deuren sluiten, sportcompetities zijn stil gelegd en er gelden strengere regels over groepsgroottes en het ontvangen van bezoek. In de binnenstad van Apeldoorn gelden vanaf dit weekeind ook enkele nieuwe maatregelen met als doel om de drukte in de binnenstad in goede banen te leiden.

“Allemaal maatregelen die hard ingrijpen in onze samenleving en pijn doen”, zegt de burgemeester van Apeldoorn, Ton Heerts. “Maar ook hard nodig zijn om ervoor te zorgen dat de zorg niet overbelast raakt en ziekenhuizen toegankelijk blijven voor iedereen die zorg nodig heeft. We moeten alles op alles zetten om een totale lock down te voorkomen. Nu kunnen de markt en de winkels nog open blijven. De maatregelen die we nemen zijn erop gericht om dat zo te houden.”

Parkeergarage Marktplein sluit op zaterdag
Een heel belangrijk advies is en blijft: vermijd drukte. Om dit beter te reguleren en om een betere spreiding van de drukte in de binnenstad te stimuleren, is de parkeergarage onder het Marktplein de komende tijd op zaterdag gesloten voor bezoekers. Alleen vergunninghouders en personen in bezit van een invaliden parkeerkaart mogen de garage op zaterdag blijven gebruiken. De andere parkeergarages in en rondom de binnenstad blijven zaterdags beschikbaar.

Op de fiets naar de stad? Dat kan uiteraard, denk er wel aan dat er een fietsparkeerverbod van kracht is in de binnenstad en je je fiets moet parkeren in een stalling of fietsparkeervak.

Vaste ingangen zaterdagmarkt
De zaterdagmarkt mag doorgaan. Om grip te houden op de drukte wordt het Marktplein een besloten terrein waarbij bezoekers via vier in- en uitgangen het plein op lopen. Bij deze entrees staan stewards om dit in goede banen te leiden en om de bezoekers te tellen. Er mogen ongeveer 600 bezoekers tegelijk binnen het terrein zijn, dit is gebaseerd op de landelijk vastgestelde richtlijn van 1 persoon per 5 m².

De vier ingangen bevinden zich rond drie hoeken van het plein, en in de Markstraat, vlakbij de fietsenstalling. Op de plattegrond is aangegeven waar de entrees zich precies bevinden.

We vragen marktbezoekers nog steeds nadrukkelijk om alleen naar de markt te komen. Zo helpt u ons om de drukte op de markt te beperken.

Afstand houden cruciaal
Bijna iedereen kent nu wel iemand die besmet is, of is geweest, met het coronavirus. Een direct gevolg van de oplopende cijfers is dat de ziekenhuizen de reguliere opnames opnieuw moeten afschalen. Ook de zorg aan ernstig zieke mensen komt op deze manier in gevaar. Het is daarom cruciaal dat we 1,5 meter afstand tot anderen kunnen houden en de basisregels blijven volgen.

Burgemeester Ton Heerts: “Ik zie echt dat ontzettend veel van onze ondernemers en inwoners al maandenlang hun uiterste best doen om zich aan alle regels te houden. Maar de cijfers liegen niet, het is helaas nog niet genoeg. We moeten strenger zijn om het virus onder controle te krijgen en te houden. Denk aan alle zorgmedewerkers waar al lange tijd het uiterste van gevraagd wordt, denk aan de kwetsbaren die de deur nog steeds bijna niet uit kunnen, en aan de ondernemers bij wie het water aan de lippen staat. Aan hen allen zijn we het verplicht om strenger te zijn voor onszelf.”

Ton Heerts vervolgt: “Winkel zeker bij onze lokale ondernemers, bestel bij jouw favoriete restaurant eten voor thuis en kom gerust nog naar de markt. Maar kom echt alleen, vermijd drukte, blijf thuis bij klachten en houd je strikt aan alle andere basisregels. Kortom: houd vol, houd moed en houd ook zeker aandacht voor elkaar!”